Violența poate fi combătută doar prin conjugare de eforturi

Imagine simbol

Imagine simbol

Angajații Inspectoratului de Poliție din Călărași au dat startul unei campanii de informare cu referire la cazurile de violență în familie care nu trebuie tolerate și față de care cetățenii trebuie să ia atitudine.
Mesajul polițiștilor este în primul rând axat pe faptul că violența în familie are un caracter ciclic și nu se oprește de la sine.
Potrivit Veronicăi Bînzari, psiholog în cadrul inspectoratului, multe femei tolerează violența în familie de dragul copiilor și se sacrifică pentru a le oferi acestora o familie completă. Nu sunt feriți de pericolul violenței domestice nici bărbații, deși, potrivit statisticilor, aceste cazuri sunt destul de rare la Călărași.
”Cu mare regret, odată ce în familie a apărut un comportament agresiv verbal, fizic, psihologic sau economic, urmările vor crește, iar consecințele negative vor avea un impact tot mai mare asupra dezvoltării copiilor, afectându-le comportamentul, sănătatea fizică, dar și cea mintală”, ne-a comunicat psihologul.
Îndemnul polițiștilor călărășeni atât pentru victime, cât și pentru martorii scenelor de violențe, este să apeleze imediat serviciul de urgență 112. Doar în asemenea mod, aceștia pot beneficia, în mod gratuit și rapid, de sprijin, de informare, de asistență juridică, de asistență psihologică, iar confidențialitatea le va fi asigurată.
Întrebată despre cum se schimbă viața persoanelor agresate după ce se face sesizare la poliție, Veronica Bînzari a declarat că în majoritatea cazurilor agresorii își revizuiesc comportamentul. ”Vorbim aici mai ales despre cei care nu au vicii, nu consumă alcool, nu se droghează și sunt în deplinătatea facultăților mintale”, povestește psihologul, după care mai adaugă: ”Aceștia conștientizează faptul că victima nu se mai teme de ei ca mai înainte, că a prins curaj și că dacă va repeta infracțiunea riscă dosar penal și va suporta consecințe pe termen lung”.
Totodată, Veronica Bînzari a accentuat că apelul după ajutor la poliție nu înseamnă neapărat un divorț, sau o  separare definitivă. ”Majoritatea familiilor își continuă viața de cuplu, doar că schimbată, pentru că lucrăm la nivel psihologic atât cu victimele, cât și cu cei care și-au permis să le abuzeze”, a subliniat psihologul.
Oamenii legii clasifică violența ca fiind de mai multe tipuri. Este vorba de violența fizică, cea psihologică, sexuală, economică și spirituală. Potrivit lor, cea mai răspândită formă rămâne a fi cea psihologică (umiliri, amenințări, critică jignitoare etc.), aceasta precedând de fapt aplicarea forței fizice.
Potrivit psihologului din cadrul Inspectoratului de Poliție Călărași, orice persoană ar trebui să înțeleagă că nu este singură și că din orice situație, oricât de dificilă ar fi, există cale de succes.
”Nici un om nu trebuie să trăiască în frică, iar familia ar trebui să fie cea mai de preț valoare pe care o are fiecare. Este foarte important ca atunci când se alege partenerul de viață, fiecare persoană să analizeze foarte bine toate aspectele, pentru că de asta depinde confortul psihologic de mai departe. O familie fericită este acolo unde există armonie, respect reciproc, dragoste, înțelegere și viziuni comune”, a conchis Veronica Bînzari.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *