UE/GIZ. FOTO. Despre eficiența energetică altfel
Asociația Obștească ”Expresul” din Ungheni și-a propus să informeze cât mai mulți oameni despre eficiența energetică, să-i facă să înțeleagă în ce constră ea și care sunt beneficiile.
”Până la momentul actual, au fost implementate doar proiecte menite să eficientizeze energetic instituții publice. Este pentru prima dată când cineva și-a propus să informeze lumea despre proiectele implementate, să vorbească despre cum poate contribui fiecare dintre noi la eficiența energetică și, implicit, la îmbunătățirea mediului”, a subliniat Aliona Manciu, șefă servuiciu la Biblioteca Publică ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni, participantă la conferința de lansare a Proiectului „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului”, implementat de AO ”Expresul”.
Evenimentul a avut loc pe 25 august, în curtea Liceului ”Mihai Eminescu” din Ungheni.
Locația a fost aleasă nu întâmplător. Instituția respectivă va intra, din luna octombrie, în reparație, aceasta fiind beneficiara proiectului ”Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Ungheni”, în valoare de peste 1,5 milioane euro, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
După ce a vorbit despre proiectul propriu-zis, Petru Langa, directorul liceului, a subliniat: ”Eficiența energetică presupune nu doar schimbarea de geamuri sau acoperiș. Eficiența energetică e parte a vieții noastre. Dacă vom conștientiza mai repede acest fapt, dacă vom înțelege ce înseamnă eficiența energetică și câte beneficii aduce, mediul ar fi mult mai curat, nu mai zic de economiile care le-am face. Or, la momentul actual, suportăm cheltuieli mari și pentru electricitate, și pentru apă și canalizare, și pentru energie termică”.
Participanții la conferința de lansare a proiectului „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” au luat cunoștință de activitățile ce urmează a fi desfășurate, au fost semnate acorduri de colaborare cu bibliotecile publice din localitățile în care se va deplasa echipa proiectului. Tinerii prezenți la eveniment au dat asigurări că se vor implica în buna desfășurare a cafenelelor tinerilor, în promovarea materialelor promoționale.
”Prin acest proiect ne propunem să creștem gradul de informare a cetățenilor privind necesitatea și beneficiile eficientizării energetice. Ne dorim, de asemenea, să implicăm actorii comunitari, în special tinerii, în activități de promovare a proiectelor de eficiență energetică implementate la Ungheni, astfel ca oamenii să conștientizeze faptul că eficiența energetică aduce doar beneficii, atât financiare, cât șe pentru mediu”, a spus Lucia Jardan, manager de proiect.
La eveniment au participat 25 de persoane din 6 localități ale raionului Ungheni: bibliotecari, pedagogi, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai asociaţiilor obștești și de tineret.
Perioada de implementare a proiectului „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” este de 10 luni, timp în care vor fi organizate 6 cafenele ale tinerilor din municipiul Ungheni, orașul Cornești, comunele Boghenii Noi, Pîrlița, Petrești, Măcărești. Se va desfășura un concurs de fotografii și desene la tema respectivă, cele mai bune dintre ele găsindu-și locul într-o expoziție mobilă. Echipa de proiect își propune să descopere istorii de succes privind eficiența energetică, pe care să le facă publice. Experți vor lucra la un clip video, care să-i ajute pe oameni să înțeleagă mai bine ce înseamnă eficiență energetică.
La final, se preconizează ca 27 mii de persoane din raionul Ungheni să fie mult mai informate despre efcientizarea energetică și proiectele de eficiență energetică, ceea ce le vor ajuta să economisească resursele energetice și, implicit, cele financiare, atât în gospodăriile lor, cât și în comunitate, la locul de muncă.
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
One Comment
Sa inteleg ca invatam luna septembrie si in octombrie plecam online FORTAT doar pentru ca avem proiect si vor incepe lucrari capitale de reparatie…Chiar nu pot astepta lucrarile pina la finele anului de invatamint..VARA!
Vrem sa economisim bani in bugetul scolii,dar copiii-treaba lor..RUSINE!!