Tinerii din Călărași sunt cei care contează acum. Vedeți de ce
”Noi, tinerii contăm” – sub acest titlu se desfășoară un proiect inedit în orașul Călărași. Acesta a fost selectat printre alte opt proiecte depuse în toamna anului trecut la primărie în cadrul propunerilor înaintate spre finanțare de către cetățenii orașului Călărași în cadrul inițiativei „Bugetarea participativă”.
Autorii își propun să asigure participarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani la sesiuni formative de cunoaștere și autodezvoltare personală, motivarea și afirmarea lor în domenii de interes social.
Mariana Caracaș și Eugenia Caracaș sunt membrele grupului de inițiativă, care după ce au obținut finanțarea proiectului, au și început activitățile preconizate. Astfel, săptămâna trecută au și desfășurat o sesiune de lansare unde au selectat persoanele ce vor fi implicate în activitățile ulterioare, au trasat obiectivele și au îndemnat tinerii să-și facă vocea auzită. În scurt timp, grupul de tineri vor participa la cluburi de lectură, seri de jocuri, workshop-uri pe diferite teme, seri de film, prezentări, traininguri etc.
”Prin acest proiect ne propunem să ajutăm tinerii să-și găsească vocația, să își definească prioritățile să-și aleagă cel mai potrivit drum în viață, să-și îmbrățișeze pasiunile și visurile”, ne spune Mariana Caracaș, după care mai adaugă: ”Oferindu-le suport, experiențe relevante și educație, vom sta alături de ei, încurajându-i pe drumul spre excelență. Îi vom ajuta să se cunoască mai bine, să se descopere și să se dezvolte. Dar mai ales, le vom oferi șansa să își orienteze atenția, cu pasiune și entuziasm, către lucrurile cu adevărat importante, astfel încât să simtă că trăiesc viața la cel mai înalt nivel”.
Totodată, organizatorii își propun ca la final, cel puțin 20 de tineri, să fie responsabilizați social. ”Mizăm pe faptul că vom reuși să asigurăm creșterea încrederii tinerilor în propriul lor potențial, să sporim inițiativele sociale din partea lor, să-i implicăm în viața socială și comunitară și să formăm un spațiu creativ de socializare și afirmare a tinerilor pentru a îmbunătăți performanțele acestora”, a mai adăugat Mariana Caracaș.
Odată selectați, tinerii urmează să fie surprinși cu multe activități interesante. Aceștia vor avea ocazia să se întâlnească cu diverși antreprenori de success, cu aleși locali, dar și cu invitați surpriză. Potrivit autoarelor proiectului, aceste activități au scopul de a familiariza tinerii cu noțiuni de business, succes și creștere profesională, viața comunitară, dar și să răspundă curiozităților și întrebărilor pe care le au.
”Considerăm că acest proiect este de un real impact. Spun asta deoarece chiar după prima întâlnire și-au arătat interesul mulți adolescenți care, văzând din poze atmosfera plăcută a sesiunii, și-au dorit și ei să facă parte din proiect”, spune și Eugenia Caracaș, după care a adăugat: ”Partea mai puțin plăcută a fost că ei nu fac parte din categoria de vârstă destinată proiectului, și am fost nevoite să limităm participarea. Aceasta însă este și un imbold pentru noi, odată ce am înțeles cât de benefic și necesar ar fi aceste întâlniri și pentru adolescenții care cu părere de rău nu au o altă formă de divertisment decât device-urile… Acest fapt ne și determină pe noi să creăm ceva inedit și pentru această categorie de vârstă, astfel încât și adolescenții să poată participa la întâlniri educaționale alături de semenii lor”.
Autoarele proiectului își doresc o continuitate a activităților începute. Ele întenționează să semneze ulterior și un acord de colaborare cu membrii Consiliului local al tinerilor, iar mai apoi să caute să se implice împreună și în alte proiecte pentru tineri. Obiectivul final ar fi ca tinerii să fie încurajați, să se simtă importanți în societate și să aleagă să rămână acasă, în detrimentul emigrării. ”Ne propunem să facem cunoscut proiectul și poate chiar să fie un exemplu și pentru alte localități. Dacă există persoane interesate, pot intra oricând la sediul nostru din incinta Incubatorului de Afaceri din orașul Călărași, la Centrul de Dezvoltare Personală ”Better Version”, au afirmat Mariana și Eugenia Caracaș.
Bugetarea Participativă este o practică nouă în Republica Moldova. Cetățenii activi vin cu idei și proiecte, iar autoritățile publice locale – cu banii. Acesta este principalul mecanism al bugetului participativ – o modalitate prin care Autoritățile Publice Locale (APL) ajustează politicile de dezvoltare a localității la nevoile și așteptările oamenilor.
Lasă un răspuns