Ca europenii: vârstnici activi, dornici de implicare și mișcare. O asociație obștească și-a propus să-i motiveze să-și schimbe modul de viață
Asociația Obștească „Ecologie pentru Sănătate” din Ungheni și-a propus să susţină şi să promoveze îmbătrânirea activă.
În acest scop, pe 14 august, a fost lansat Proiectul ”În forță pentru viață lungă activă”. Evenimentul s-a produs într-o ambianță plăcută, în satul Costuleni.
Potrivit președintei organizației, Rodica Guțu, obiectivul proiectului este elaborarea și aprobarea, de comun cu autorităţile publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, crearea organizaţiilor de ajutor reciproc a vârstnicilor cu vârsta de peste 60 ani, promovarea participativă a acestora prin implementarea programelor de instruire în artizanat și a activităților social – culturale în mediul rural.
Proiectul va dura doar patru luni, dar va fi consistent și util pentru beneficiari – persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 62 de ani, susține Rodica Guțu. Astfel, va fi organizată o excursie la Mănăstirea Hîncu, unde participanții la proiect vor lua cunoștință inclusiv de designul de landșaft. Vor avea, mai apoi, o întâlnire cu notarul Oxana Spătaru, vor avea parte și de o biblioterapie.
Deocamdată, au participat la conferința de lansare, unde au avut parte de discuții interesante și foarte actuale. Înfața celor prezenți a venit cu informații utile privind masurile de protecție contra Covid-19 Marina Podoroghin, șef adjunct al Spitalului Raional Ungheni.
Despre rolul plantelor medicinale, metodele de utilizare, rețete naturiste a vorbit Iraida Eni-Căldare, o bună cunoscătoare a plantelor medicinale din Măgurele.
De notat că ”În forță pentru viață lungă activă” este un proiect al Asociației Obștești „Ecologie pentru Sănătate” din cadrul ediției IV a Programului de Granturi Mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Lasă un răspuns