Știți ce zi e azi? Află!

În fotografie: Larisa Goian, tînăra campioană la șah

În fotografie: Larisa Goian, tînăra ungheneancă, campioană la șah. Foto: din arhiva redacției 

Știați că azi, 20 iulie, e Ziua Mondială a Șahului?
Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat, la 13 decembrie 2019, rezoluţia prin care a decretat data de 20 iulie „Ziua Mondială a Şahului”.
Conform rezoluţiei 74/22, şahul permite „consolidarea educaţiei, a egalităţii de gen şi promovarea femeilor şi fetelor, precum şi cea a incluziunii, a toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc”.
La 20 iulie 2020, sub auspiciile ONU, este programat în spaţiul virtual evenimentul „Chess for Recovering Better”, pe platforma Zoom. Aici îşi vor da întâlnire jucători de şah, oficiali ONU şi guvernamentali, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile care, în pauza dintre partidele de joc, vor discuta despre viitorul jocului de şah dar şi despre cum îi poate ajuta sportul minţii pe oameni să treacă mai uşor peste pandemia de COVID-19, menționează agerpres.ro.
Forma curentă a jocului a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee.
Ziua Mondială a Şahului este marcată la 20 iulie încă din 1966, fiind instituită de Federaţia Internaţională a Jocului de Şah (FIDE), la propunerea UNESCO, potrivit https://www.fide.com. Data de 20 iulie reprezintă ziua în care FIDE a luat fiinţă, în anul 1924.
Autor: Livia Covaliov


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *