Canicula. Recomandări generale oferite de Centrul de Sănătate Publică din Ungheni pentru întreaga populație

Imagine: realitatea.net

Imagine: realitatea.net

Vara nu înseamnă doar plajă, lumină și vreme bună, ci și caniculă.
Canicula, este definită ca o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade celsus față de temperatura medie a zonei respective și este o cauză importantă de morbiditate (îmbolnăviri) și mortalitate (decese).
Valurile de căldură sunt definite de prezența, cel puțin o săptămînă, a temperaturilor ridicate. Cele mai multe decese au loc în prima sau a doua zi de la debutul unui val de căldură, cel mai fregvent fiind afectate persoanele peste 65 de ani.
Este important de menționat că, căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este adaptat cu temperaturile ridicate; dacă sînt temperaturi ridicate atît ziua cît și noaptea, pentru mai multe zile consecutiv; cînd umiditatea atmosferică este ridicată și nu suflă vîntul; poluarea atmosferică se asociază căldurii.
Expunera la temperaturile înalte reprezintă un stres asupra organismului. Se produce o dishidratare severă, sau chiar agravarea unor boli cronice. Temperatura înaltă, peste 32 grade Celsius, produce o creștere a transpirației. Odată cu apa, organismul pierde și săruri minerale, vitamine, antrenând consecințe negative în derularea proceselor fiziologice.
Simptomele suntnt următoarele: oboseala fizică, pshică; tulburări de ritmcardiac; stare de ritm cardiac; stare de discomfort, agitație; greață, vărsături; cefalee, amețeală, leșin; dureri și crampe musculare; sete accentuată, insomnie.
Atacul de căldură este caracterizat medical prin debutul brusc (15-20 minute) al următoarelor simptome: confuzie, dezorientare temporală spațială, tahicardie; status mental alterat, comă.
Dacă organismul nu reușește să-și mențină temperatura în jur de 37 grade, sau pierderile de apă și săruri nu sînt înlocuite în mod adecvat pot să apară crampele de căldură, epuizarea, insolația, șocul hipertermic.
Epuizarea datorită caniculei apare după cîteva zile de caniculă și se manifestă prin stare de somnolență, slăbiciuneși oboseală, somn agitat, insomnie pronunțată. Măsurile necesare de a fi intreprinse: odihnă în locuri răcoroase; consumarea de sucuri și fructe naturale sau apă.
Recomandări generale: consumați cel puțin 2 litri lichid pe zi; nu consumați alcool; evitați consumul băuturilor cu conținut ridicat ca cafea, ceai, cola; evitați consumul de grăsimi și dulciuri concentrate; stați cît mai mult la umbră; evitați suprasurmenajul fizic în orele 11-18; faceți duș cu apă călduță.
Riscul de a face insolație este mai mare la copii, ultimii expunîndu-se cu capul descoperit influenței razelor solare îndelungat. Măsurile necesare de a fi intreprinse: Evitarea expunerii la soare mai ales între orele 11-18; Protejarea capului cu pălării, șăpcuțe de culoare deschisă.
Șocul hipertermic reprezintă o urgență medicală. Simptome: pielea este foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, leșinul. Măsurile necesare de a fi intreprinse: Solicitare imediată a serviciului 112; Pînă la sosirea salvării – persoana (copilul) se aduce la umbră, e udată cu apă rece, de e posibil un duș rece improvizat; Se favorizează respirația prin deschiderea nasturilor, curelei; I se administrează lichide, de preferințe reci.
Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *