Tânăra ce a renunțat la visul american pentru doi ani de studii în Georgia
Nicoleta Ganea, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri” a câștigat o bursă de
studii în Tbilisi, Georgia, unde va învăța timp de doi ani. Toate cheltuielile vor fi acoperite de către Uniunea Europeană.
Astfel, Nicoleta va avea o șansă la care mulți visează, să învețe ultimii doi ani de liceu la Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Tbilisi, în cadrul programului de Bacalaureat Internațional (IB). ”Am găsit programul pe internet”, ne spune Nicoleta Ganea, după care a adăugat: ”Inițial nu voiam să mă înscriu, pentru că trebuia să prezentăm prea multe documente, dar după ce au prelungit perioada de înscriere, pentru că s-a instalat carantina, am decis să încerc și eu”
Bursa de care va beneficia Nicoleta, dar și alți 34 de copiii din Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan și Belarus este finanțată de Uniunea Europeană. Elevii selectați vor participa la cursuri într-un mediu multilingv și multicultural, în scopul extinderii înțelegerii Uniunii Europene și pentru a-și aprofunda cunoștințele despre limbile, literatura și istoria europeană. Elevii vor avea, de asemenea, acces la un bogat program extra-curricular și vor avea șansa de a participa la conferințe cu tematici dedicate UE.
De subliniat că bursa acoperă costul studiilor, cazarea și mesele la facilitățile școlii, călătoria acasă în cele patru perioade de vacanță în fiecare an, toate materialele necesare pentru studii, precum și asigurare medicală completă.
„La sfârșitul celor doi ani, vom avea șase teste, câte unul la fiecare obiect pe care îl alegem iar pe baza notelor vom avea un punctaj care v-a determina dacă vom fi acceptați la universitatea la care dorim să intrăm”, mai povestește Nicoleta. Obiectele pe care și le-a ales Nicoleta Ganea sunt: matematica, limba și literatura engleză, limba franceză, filozofia, biologia, chimia și economia.
NOTĂ: Programul de Bacalaureat Internațional este recunoscut la nivel mondial. Diploma IB este acceptată în 75 de tări, la peste 2000 de universități și este recunsocută pe scară largă de către facultăți și universități ca pregatire înaltă pentru învățământul superior.
Întrebată dacă s-a gândit să studieze limba georgiană, tânăra a zâmbit. „Pe lângă faptul că au un alfabet complet diferit, au mai multe dialecte greu de înțeles. Cred că dacă o să învăț un pic de rusă, o să mă descurc”, a răspuns Nicoleta.
După ce va susține examenele în Tbilisi, adolescenta zice că își dorește să studieze medicina în Scoția. Potrivit ei, studiile acolo sunt aproape gratis și un avantaj este că totul se predă în limba engleză.
Totodată, Nicoleta Ganea a fost selectată și ca finalistă a programului FLEX în SUA, pentru anul de sudii 2020-2021, dar ea, până la urmă a ales Georgia. „Eu cred că școala din Georgia e un proiect european, o oportunitate pentru viitor, dar America ar fi mai mult pentru suflet”, spune tânăra.
Peste o lună, Nicoleta va fi deja în Tbilisi. „Am emoții, pentru că știu că programul este foarte dificil și sper că voi face față. Dar, totodată, vreau cât mai repede să plec, pentru că înainte de începerea școlii vom avea o tabară de două săptămâni unde ne vom cunoaște cu toții” subliniază Nicoleta.
Peste ani, după ce va îmbrățișa o profesia, Nicoleta zice că ar vrea foarte mult să revină acasă să muncească, dar situația curentă din țară, deocamdată, nu prea o motivează.
De menționat că Școala Europeană a Parteneriatului Estic este un proiect început în 2018. Totodată, Parteneriatul Estic este o inițiativă politică comună menită să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și șase țări din vecinătatea estică: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul reprezintă o dimensiune specifică a politicii europene de vecinătate.
Autor: Livia COVALIOV
Lasă un răspuns