Apa va veni de peste Prut? Prima promisiune a fost făcută cu 6 ani în urmă. Ce avem azi
La aproape 6 ani după semnarea unui Memorandum, prin care S.A. ApaVital Iaşi urma să-și extindă activitatea în Republica Moldova, furnizând apă potabilă raionului Ungheni, ”carul” a rămas tot pe loc.
Incursiune în istorie
10 septembrie 2014. Ziarul de Iași titra: ”ApaVital Iaşi îi scapă pe moldoveni de hepatită. Va furniza apă potabilă în Ungheni”.
În acea zi, la Leșcani, județul Iași, a fost semnat Acordul de colaborare între Consiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Raional Ungheni şi Consiliul Orășenesc Ungheni privind livrarea apei potabile în Ungheni.
„Conform statisticilor, 78% din populaţia raionului nu are apă potabilă. Mulţi dintre locuitorii raionului au hepatită, tocmai din cauza calităţii apei. Prin urmare, în urmă cu câteva luni am solicitat Consiliului Judeţean Iaşi să încheiem acest Memorandum şi să avem apă potabilă şi pe celălalt mal al Prutului. Ne bucurăm că am semnat acest document şi sperăm să fie implementat cât mai rapid”, spunea atnci, pentru aceeași sursă, preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma.
Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniţei, explica: ”Concret, din comuna Prisăcani vom subtraversa Prutul şi vom ajunge în localitatea Măcăreşti din raionul Ungheni. Primele acţiuni vor consta în sprijinul acordat autorităţilor din Republica Moldova în ceea ce priveşte scrierea şi implementarea proiectelor europene, precum şi livrarea de apă potabilă în Ungheni”.
De atunci s-a scurs multă apă pe Prut. Președintele PLDM, Iurie Toma, a fost înlocuit de democrata Ludmila Guzun, iar intențiile de acum 6 ani așa și nu au fost materializate. Doar că la raionul Ungeni s-au mai adăugat raioanele Nisporeni, Fălești, Glodeni, unde ar urma să ajungă apa de la S.A. ApaVital Iași.
Pe 8 iulie curent, Ludmila Guzun, care, între timp, a ajuns deputată în Parlament, a postat pe pagina sa de facebook: ”Am solicitat astăzi Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să urgenteze procedurile de semnare și implementare a proiectului de interconectare a rețelelor de aprovizionare cu apă dintre S.A. „ApaVital Iași” și rețele din raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni. Cu această rugăminte au venit locuitorii celor 4 raioane”.
Peste alte 2 zile, deputata vine cu o nouăpostare la același subiect.
”O nouă întrunire pe platforma fractiunii PDM în Parlament cu participarea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, domnul Ion Perju, reprezentanțiilor SA ApaVital Iași, autorităților publice locale. Subiectul pus în discuție – măsurile necesare de a fi întreprinse de fiecare dintre părți pentru urgentarea realizarii proiectului de interconectare a rețelelor de aprovizionare cu apă din localitățile raioanelor Ungheni, Nisporeni, Falești și Glodeni cu cele ale SA ApaVital Iași. Urmează să asigurăm controlul parlamentar asupra realizării proiectului în cauză, atât de important pentru cetateni”.
NOTĂ:
S.A. ApaVital Iași este o întreprindere modernă şi dotată tehnologic cu toate necesare, inclusiv staţie de tratare şi staţie de epurare de nivel european, cu capacităţi suficiente şi pentru localitățile din cele 4 raioane. Are o experineță mare de a atrage fonduri europene, investind în reţele de apă şi canalizare peste 500 milioane de Euro.
Datorită unui proaspăt grant de 355 milioane de Euro, oferit, la începutul anului curent de către Uniunea Europeană, ApaVital Iași se va extinde și în județele Roman și Vaslui, iar în 4-5 ani absolut toate localităăile din județul iași vor avea apă și canalizare.
Lasă un răspuns