VIDEO / La Școala Roșie din Cetireni s-a organizat un flash-mob: ”Să nu uităm de unde am pornit”

Cetireneanul Eugeniu Popovici, i-a provocat pe toți cei care au o amintire, un tâng la inimă și cei care măcar o data au trecut pe lângă Școala Roșie din Cetireni, să se adune duminică, 31 mai la un flash mob.
Astfel, dânsul și-a dorit să sărbătorească un ultim sunet. ”Scopul acțiunii a fost de a sensibiliza publicul, sătenii și pe cei ce au pășit pragul acestei școli de a forma un grup de inițiativă ce va avea scop de a identifica resuresele necesare pentru restaurarea acestui monument istoric”, a declarat pentru ”Expresul”, Eugeniu Popovici.
Chiar dacă timpul de afară a fost ploios, totuși în fața Școlii s-au adunat 20 de participanți, foști elevi ai acestei școli. Astfel scopul a fost atins, fiind transmis mesajul: ”Să nu uităm de unde am pornit, Să nu uităm de situația critică a Școlii Roșii”. Flash mob-ul a avut și un mesaj nonverbal – cel video. ”Cîntecul care de obicei se cîntă la ultimul sunet și în interpretarea lui Ion Tataru, cel care ne acompaniază deja de 50 de ani la interpretarea piesei și care, cred, că fiecărui elev al acestei școli i-a trezit puțin amintirile”, a mai adăugat Eugeniu Popovici.
Una dintre condiții a fost ca fiecare participant să vină cu o carte, care au fost donate bibliotecii publice din Cetireni, sau cu Abecedarul (fie el vechi sau nou) care, ulterior va fi dăruit micuților din clasa I-a.
Potrivit lui Eugeniu Popovici, după pandemie, urmează ca să mai fie organizată o întilnire mai amplă. ”Ne dorim cu toți să ne strângem într-o zi de sâmbătă ca să facem curățenie pe teritoriul școlii și să creăm acest grup de inițiativă care ne-am propus”, a conchis dânsul.

Școala Roșie a fost construită în 1912, din cărămidă. A fost un adevărat centru de cultură și educație. Aici a învățat, apoi a și activat în calitate de profesor Vasile Vasilache, unul dintre cei mai buni scriitori pe care i-a dat Basarabia.
„Școala roșie” este o operă a perioadei interbelice care, datorită faptului că a fost bine concepută și construită, mai rezistă distrugerilor și astăzi.


https://www.facebook.com/eugeniupopovici/videos/3281318738584991/


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • A fost o idee comuna, a mai multor cetateni ai satului! 👍👍👍Este foarte bine ca Eugeniu Popovici a organizat evenimentul la un inalt nivel, astfel ca in urma acestui eveniment sa trezim in inima fiecaruia o avalansa de emotii si amintiri… 😇❤️ Dar ideea data mocneste de ani de zile in mintea multor cetireneni. Speram ca de data asta sa ducem la bun sfarsit proiectul dat, sa daruim o noua viata Scolii Rosii. Vom reusi acest lucru doar impreuna, prin colaborare, implicare, daruire! ❤️😇😇😇❤️

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *