Tinerii și vârstnicii vor conlucra, pentru o viață lungă și activă

Zece tineri și 30 de vârstnici din satul Costuleni, dar și din orașul Ungheni se vor implica în activități de voluntariat şi dialog intergenerațional. Și asta pentru se va implementa proiectul „În forță pentru viață lungă activă”.
Acesta este un proiect al Asociației Obștești „Ecologie pentru Sănătate din cadrul Programului de Granturi Mici şi iniţiativei.
Potrivit Rodicăi Guțu, președinta Asociației, proiectul respectiv are ca obiectiv primordial elaborarea și aprobarea, de comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, crearea organizaţiilor de ajutor reciproc a vârstnicilor cu peste 60 ani, promovarea participativă a acestora prin implementarea programelor de instruire în artizanat și a activităților social – culturale în mediul rural. ”Întru menținerea bunăstării și traiului independent, acest proiect este unul foarte important”, a subliniat Rodica Guțu, motivând că tot mai puține activități se fac cu bătrânii. ”Activitățile pentru ei sunt limitate, practic se organizează doar ansamblul cu persoanele în etate. Dar ei sunt o resursă foarte relevantă pentru tânăra generație”, mai adpugat dânsa.
Activitățile principale, care vor fi organizate în cadrul proiectului „Ecologie pentru Sănătate sunt: ateliere de instruire și mentorat cu profesioniști în domeniul securității în caz de situații excepționale, familiarizarea și ghidarea de tineri pentru 30 vârstnici cu vârsta de peste 60 ani din satul Costuleni și municipiul Ungheni cu noile tehnologii informaționale, consolidarea capacităţii de lucru în echipă pentru zece tineri și 30 vârstnici prin realizarea unor produse, instruiri cu master-class-uri în croșetare/broderie, împletire în lozie, etc.
Valoarea totală a proiectului, potrivit Rodicăi Guțu, este de puțin peste 31 mii lei și este posibilă grație finanțării de la bugetul de stat planificată pentru perioada a șase luni ale anului curent.
Acesta este primul proiect al Asociației Obștești ”Ecologie pentru sănătate”.
Subliniem că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția IV a Programului de Granturi mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, în luna ianuarie curent. Doar șase organizații nonguvernamentale au fost desemnate câștigătoare din 23 participante la Programul de Granturi Mici, ediția 2020.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *