Papillon Dor. Fluturele de aur și dor al celor trei moldovence, stabilite cu traiul în Franța

Chiar dacă nu se cunoașteau, ungheneanca Irina Movileanu, călărășeanca Tatiana Smolenschi și chișinăuianca Viorica Tămbalari aveau un lucru în comun: dorința de a face caritate. Fiecare făcea caritate în mod individual, în Franța, unde s-au stabilit cu traiul de mai mulți  ani. Dar iată că soarta a făcut în așa fel ca drumurile și dorințele celor trei fete să se intersecteze. Și la inițiativa Vioricăi Timbalari, în luna martie, a luat naștere proiectul ”Papillon Dor”.

Deși, toate trei au un lucru de bază, o familie, care le i-a mult timp și dedicație, ele găsesc timp și pentru activitatea lor de suflet – caritatea. ”Mă încearcă un sentiment de recunoștință”, spune Irina Movileanu, iar Tatiana Smolenschi o completează: ”Pentru mine este o mare bucurie și împlinire sufletească atunci când văd un om fericit. Viața are un alt sens atunci când nu consumi doar tu, dar și cei de lângă tine”.

Cum a luat naștere ”Papillon Dor” ?
”Papillon Dor” s-a nascut din dorința neclintită a acestor trei mămici din Diasporă, de a schimba realitatea de zi cu zi a familiilor și copiilor cu multe nevoi. ”Am realizat că dacă mergi cu un cadou sau o sacoșă cu produse la o familie, nu o ajuți cu adevărat, poate din contra, o încurajezi să fie în această condiție. Starea ei a rămas aceeași o data ce a „consumat” darul.  Și este în continuare dependentă de ajutor”, povestește Tatiana. Iar Irina zice că a simțit că poate ajuta atunci când a devenit mamă. ”Sentimentul ăsta a devenit mai puternic. Cred că atunci am înțeles că dacă fiecare om pe acest pământ ar avea parte de o mână caldă și un cuvânt dulce, am trăi într-o altfel de omenire”, a subliniat Irina.

Iată atunci, cele trei și-au pus înrebarea: ”Cum ar putea să ajute cu adevărat?” Și timp de câteva luni cu multe discuții, informări și analiză a familiilor cu care intră fetele în contact, ideea a luat forme. ”Și anume să lucrăm împreună cu familiile, și în colaborare cu diferiți specialiști la reabilitarea lor. Să găsim împreună soluții pe termen lung, legate de muncă, educație, sănătate, susținere psihologică, pentru a-i ajuta să se pună pe picioare și să înceapă o viață nouă, decentă”, explică Tatiana.

Cine sunt beneficiarii „Papillon Dor”
Cele trei membre ale fundației, au o listă de peste o sută de familii la care au ajuns prin diferite campanii de Crăciun și Paște, organizae de Diaspora din Franța. Iar, deocamdată, au fost selectate patru familii pentru reabilitare.
Prin campaniile organizate de diasporă, de Crăciun, circa 400 de copii din republică au beneficiat de cadouri, iar de Paște – 150 familii social – vulnerbile au primit pachete cu produse alimentare.

Cele 400 de cutii cu daruri au fost transmise prin microbuzele de rută Franța –Moldova, în mod gratuit, datorită unor șoferi cu inimă mare. Iar pentru campania de Paște au fost colectați bani pe platforme online și banii au fost trimiși în Moldova și s-au făcut cumpărăturile pentru cele 150 de familii.

Partenerii în Moldova sunt AO ”Help”, înființată de Viorica Tîmbalari. ” Voluntarii AO ”Help” distribuie tot ce trimitem din Franța, vizitează familiile pe care le susținem, sunt mâinile și picioarele noastre în Moldova”, spune Tatiana. ”În plus, familiile și prietenii noștri, la fel se implică atunci când avem nevoie de ajutor”, o completează Irina.

Sunt și dificultăți
Oamenii s-au obisnuit să doneze când văd mizerie, lacrimi, suferință, spun fetele. ”E greu să găsești donatori când vorbești despre ajutor pe termen lung, căci aici nu se văd rezultate imediate. Să reabilitezi o familie este abstract pentru mulți. E mai simplu și mai concret să donezi mâncare unor copii flămânzi, (deși și asta e necesar și facem) scopul nostru e să tratăm cauza, nu consecințele”, a subliniat Tatiana Smolenschi.

Totodată, Tatiana spunea că și pentru familiile vulnerabile cu care lucrează le este greu să înțeleagă că ele fac un altfel de caritate. ”Ei s-au obișnuit ca cineva să vina să le dea un  pachet cu bunuri și să plece. Dar noi intrăm în viața lor, discutam cu ei, analizăm situația, ne trebuie timp să-i cunoaștem și să-i ințelegem pentru a găsi soluțiile corespunzătoare”, a conchis Tatiana.

Fluturele de aur sau dorul de țară ?
Probabil vă întrebați, ce ar însemna ”Papillon Dor”? Papillon – fluture (din franceză) pentru că simbolizează metamorfoza, schimbarea. ”Dor”- are o dublă semnificație: „d’or„ din franceza – ’’de aur’’adică de preț și ”dor” din română – dorul de țară și neam.
”Eu am cunoscut-o pe Viorica în noiembrie 2019 la un eveniment de caritate. Din prima întâlnire am avut o conexiune deosebită, am înțeles că împărtășim aceleași viziuni. Am înțeles că trebuie să facem ceva. Irina, fiindu-mi prietenă apropiată și cunoscându-i inima pentru caritate, i-am împărtășit ideea și, fără a sta mult pe ganduri, s-a lansat cu noi. Și iat-așa ne-am pornit toate trei!”, povestește Tatiana.

Chiar dacă sunt diferite ca și persoane, se completează într-un mod interesant prin ”Papillon Dor”. ”Au ce învăța una de la cealaltă”, declară toate trei în unison.

Viorica este ”motorașul”. Ea are o sută de idei pe zi, o energie debordantă. Tatiana este o fire analitică. Pentru ca să accepte o idee, trebuie s-o analizeze pe toate părțile. Irina este strategul, cu o capacitate extraordinară de organizare și sintetizare a informației.

NOTĂ: Întrebate dacă se gândesc vreo dată să se întoarcă în țară, Irina a zis că deocamdată nu crede dar ”niciodată nu spune niciodată” iar Tatiana, mai în glumă, mai în serios a răspuns: ”Da, la pensie”.
Dar, de fiecare dată când au posibilitatea, revin acasă pentru a-i vedea pe cei dragi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *