O nouă expoziție la muzeul din Călărași. Vedeți cum a evoluat iluminatul

Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov – Russu” din orașul Călărași a ales în acest an să marcheze într-un mod cu totul inedit Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, care se desfășoară în perioada 22 – 26 iunie.

O expoziție intitulată ”Evoluția iluminatului de la opaițe, lumânări  – până la becul inteligent”, a fost amenajată și poate fi urmărită de ochii curioșilor în cadrul unui tur virtual al muzeului.
Potrivit muzeografului Natalia Veleșca, a devenit deja o tradiție ca la muzeu să fie expuse în această perioadă zeci de corpuri de iluminat pe care le deține instituția.
Anul acesta, din cauza condițiilor generate de pandemia cu Covid -19, s-a renunțat la primirea vizitatorilor, însă nu și la ideea de a expune palmaresul impunător de candelabre, candele, lumânări, dar și alte corpuri de iluminat din secolul IX, precum și sfeșnice, lămpi cu gaz, leduri moderne etc. Astfel, cei de acasă pot lesne intra prin intermediul gadget-urilor în incinta muzeului și face o excursie virtuală a acestei expoziții unicat.
„Vrem să arătăm publicului cum a evoluat lumina în casele oamenilor prin prisma istoriei – de la opaițe, lumânări ce se găseau cândva doar în biserici și casele oamenilor, până la lămpile cu gaz din secolul IX, dar și lumina inteligentă de astăzi”, a declarat responsabilul de proiect, Natalia Veleșca.
Potrivit ei, expoziția a ajuns la a treia ediție și de fiecare dată s-a bucurat de succes.
Cele mai vechi două opaițe, dar și câteva candelabre și lumânări datează încă de la începutul secolului trecut și, de departe, sunt cele mai admirate de către vizitatori. Dar nu mai puțin curioase sunt și ledurile inteligente care au fost recent donate cu generozitate de către un agent economic din oraș. Se pare că forma ciudată a acestora, senzorii cu care sunt dotate, dar și alte atribute atrag interesul oaspeților muzeului. Admirabile sunt și unele veioze cu tentă specifică unui eveniment anume, cum ar fi zborul lui Gagarin în cosmos, sau alte culturi specifice perioadei sovietice.
În total expoziția numără aproximativ 50 de exponate, dar potrivit colaboratorilor de aici, în muzeu se găsește un număr aproape dublu de corpuri de iluminat din diferite perioade istorice.
Energia eficientă pare să devină o carte de vizită pentru muzeul din Călărași, pentru că până la finele acestui an, clădirea muzeului va fi iluminată artistic pe timp de noapte. Acest lucru va fi posibil grație implicării în Proiectul ”Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Astfel, muzeul va deveni în scurt timp unica instituție din domeniul culturii din oraș care va fi iluminată artistic pe timp de noapte. De aici și intenția de a continua această tradiție și de a oferi spre contemplare cât mai multe obiecte de iluminat interesante și în anii următori.
NOTĂ: Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este o inițiativă a Comisiei Europene, lansată în 2006, cu scopul de a reuni sute de organizații și persoane din Europa și dincolo de frontierele ei pentru a încuraja schimbul de practici de succes și a inspira noi idei, de a contribui la realizarea obiectivelor Uninii Europene cu privire la energie și climă, în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă.
Republica Moldova, de asemenea, beneficiază de suportul financiar al Uniunii Europene privind infrastructura de eficiență energetică.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *