Fostul hotel ”Codru” din orașul Călărași este proprietate privată. Vedeți cui aparține

Fostul hotel ”Codru” din orașul Călărași

Săptămâna trecută, pe rețelele sociale, călărășenii se tot indignau că au fost tăiați copacii, mulți copaci, din fața fostului hotel ”Codru” din orașul Călărași.
Iar ”Ziarul de Gardă” a făcut o investigație la acest subiect.

Fostul hotel ”Codru” din orașul Călărași

Iar cel care a cumpărat terenul pe care este amplasată clădirea fostului hotel, dar și terenul aferent clădirii, este judecătorul Grigore Dașchevici de la Curtea de Apel Chișinău. Tranzacția a avut loc cu mai puțin de două săptămâni în urmă. Iar recent, noii proprietari au început să renoveze clădirea, tăind astfel copacii din preajmă. Iar călărășenii sunt foarte indignați. În același timp, autoritățile publice locale spun că terenul este unul privat și confirmă că, acum, acolo au loc „lucrări de renovare”.
Apropo, bunul imobil a fost vândut în urma unui contract de vânzare – cumpărare din 27 aprilie 2020, iar fostul hotel de stat ”Codru”, a fost înregistrat la Cadastru pe numele judecătorului Curții de Apel (CA) Chișinău, Grigore Dașchevici o zi mai târziu. Anterior, clădirea și terenul au aparținut unei societăți pe acțiuni  – SA Baza de Transport Auto.
Au fost defrișați toți copacii din fața clădirii. Ce zic autoritățile călărășene?
Mai mulți localnici din Călarași susțin că, odată cu schimbarea proprietarului fostului hotel ”Codru”, în ultimele zile de pe terenul aferent clădirii au început să fie tăiați copacii.
„Azi noapte (n. red. noaptea din 5 spre 6 mai) au fost defrișați toți copacii din fața vechiului hotel din centrul orașului Călărași. La solicitarea cîtorva consilieri locali pentru a fi prezentate actele în acest sens, am primit răspuns de la primar că asemenea acte nu există. La fel a confirmat și arhitectul orașului” , a scris călărășeanul Iulian Palitu pe Facebook.
Primăria Călărași confirmă că că „vechiul hotel de stat Codru este în faza de reconstrucție” și că proprietarul are toate actele în regulă pentru lucrările de defrișare și renovare.
„În centrul orașului și anume vechiul hotel de stat Codru este în faza de reconstrucție! Dorim să aducem la cunoștință că terenul aferent clădiri este proprietate privată, ca și clădirea în cauză. Proprietarii tuturor clădirilor din orașul Călărași, au dreptul la reconstituirea lor inclusiv spațiilor aferente, cu condiția avizelor tuturor autorităților de competență. După competență, Primăria Călărași a verificat actele, proprietarul, care a coordonat cu Inspectoratul Ecologic de Stat, actele sunt în regulă, și nu avem nici un drept legal să-i interzicem defrișarea copacilor, chiar dacă ne leagă multe amintiri plăcute de acești copaci”, se atrată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei orașului Călărași.
Clădirea și terenul din Călărași cumpărate de familia Dașchevici
Solicitat de reporterii de la Ziarul de Gardă, judecătorul Grigore Dașchevici, a declarat că bunul procurat pe 27 aprilie 2020 a fost cumpărat împreună cu soția și că de administrarea clădirii se ocupă soția, care activează în calitate de notar la Călărași.
Contactată de aceeași sursă, soția judecătorului, Viorica Dașchevici, ne-a comunicat că banii pentru procurarea imobilului au fost adunați împreună cu soțul, pe parcursul mai multor ani. Dânsa a confirmat că pe teritoriul imobilului au loc mai multe lucrări și că, deocamdată va fi renovat un singur etaj al vechiului hotel, urmând ca acolo să fie deschis un birou notarial.
Familia Dașchevici a plătit peste două milioane de lei pentru teren și clădire
Notă: Conform informațiilor de pe magistrat.md, Grigore Dașchevici este judecător din anul 1998, fiind numit în funcție la Judecătoria Călăraşi, pe un termen de 5 ani. Prin Decretul președintelui R. Moldova din 8 aprilie 2003, a fost numit în funcţia de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.
Potrivit Decretelor preşedintelui R. Moldova din 28 martie 2007 şi 4 iulie 2011, Grigore Daşchevici a fost numit în funcţia de preşedinte la Judecătoria Călăraşi, pe termene de 4 ani. Ulterior, prin Decretul preşedintelui R. Moldova din 27 noiembrie 2015, Grigore Daşchevici a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la CA Chişinău, acolo unde activează până în prezent.
Mai multe detalii despre tranzacție puteți citi  pe site-ul: www.zdg.md
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *