Pe 25 aprilie, satul Pitușca a împlinit 600 de ani de la fondare. Este unul dintre cele mai vechi sate ale raionului Călărași

Sursa: infotag.md

Sursa: infotag.md

Satul Pitușca a fost menționat documentar în anul 1420 în cartea domnească de la Alexandru cel Bun. Satul are o suprafaţă de circa 3.51 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 17.02 km.
Potrivit site-ului www.moldovenii.md, numele satului Pitușca vine de la pîrăul Pitușca, format de două pîrîiașe, care izvorăsc din partea de sus a satului, iar apoi se unesc formînd un rîuleț care curge prin valea Pitușca, pe o distanță de 9 km și se varsă în rîul Bîc.
Satul era populat de țăranii răzeși care erau stăpîni ai pămîntului lor. Cu timpul moșia satului s-a divizat în mai multe părți, stăpînite în secolul al XIX-lea de cîteva neamuri de răzeși: Pitușcan, Lozovan, Corjan, Popescu și Drența.
În 1848 sătenii au construit o biserica din lemn. În 1870 a fost ridicată o altă biserică, din piatră, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”.
Prima școală și-a deschis ușile în 1868. Ulterior, în sat se deschide o școală bisericească parohială, care beneficiază de un sediu nou din 1893.
În perioada interbelică satul Pitușca s-a aflat în județul Lăpușna, plasa Tuzara. În cadrul reformei agrare din 1922 – 379 de locuitori ai satului au primit 588 hectare de pămînt din moșiile expropriate.
În anul 1947 în sat a fost organizată gospodăria colectivă „Lenin”, care în 1949 își schimbă denumirea în „Serghei Lazo”. În 1971 colhozul din Pitușca a fost transformat în sovhozul-fabrică „Zarea Komunizma”, care dispunea de 2150 de hectare de terenuri agricole și se specializa în viticultură și pomicultură, cultiva cereale.
Sovhozul-fabrică a construit o școală nouă , o grădiniță, un spital, garaj, ateliere de reparații a tehnicii, fabrică de încălțăminte, fabrică de pîine, a modernizat capacitățile de producție a fabricii de vin din sat.
De subliniat că pe 25 aprilie 1420  s-a făcut  prima atestare a celor mai vechi așezări umane din raionul Călărași: Horodiște, Pitușca dar și Sadova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *