Primăria orașului Călărași mizează pe ajutorul diasporei în soluționarea unor probleme din localitate

Primăria orașului Călărași mizează pe ajutorul diasporei în soluționarea unor probleme din localitate. Un prim pas a fost făcut, când autoritățile au organizat o masă rotundă cu genericul ”Călărași – Diaspora acasă reușește DAR 1+3”.
La eveniment au participat reprezentanți ai diasporei, reprezentanți ai adminstrației publice locale, dar și locuitori ai orașului Călărași.
Pentru început, Lilia Rață, specialist în atragerea investițiilor la primăria orașului Călărași, a făcut o incursiune în ceea ce înseamnă Programul ”Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”. De subliniat că acest program a fost inițiat de Guvern și Biroul Relații cu Diaspora, în cadrul căruia comunitatea poate înainta o propunere de proiect. Finanțarea proiectelor din cadrul Programului se va efectua în baza formulei „1+3”, având următorii parteneri: diaspora, Guvernul Republicii Moldova, autoritățile publice locale, dar și partenerii de dezvoltare/donatorii.
Ulterior, în cadrul discuțiilor s-au identificat mai multe probleme care-și așteaptă soluționarea la Călărași, printre care: reparația scărilor de acces lângă trotuare și dotarea lor cu rampă pentru cărucioare și bară de susținere, amenajarea stațiilor de așteptare din oraș, amenajarea parcurilor publice cu spații verzi, bănci și urne, amenajarea spațiilor de joacă pentru copii în zonele periferice ale orașului, instalarea camerelor de supraveghere video pentru prevenirea vandalismului în localitate etc.
Pentru a selecta cea mai viabilă oportunitate, călărășenii de peste tot vor putea vota on-line, dar se va merge și pe chestionarea prin instituții, unde se va vota pe hârtie. În cadrul sondajului se cere părerea cetățenilor despre cele mai importante trei probleme ale comunității. Ulterior, propunerea care va acumula cele mai multe voturi, va fi selectată pentru a fi înaintată spre finanțare.
Grupul de Inițiativă Locală ”Diaspora Călărași Acasă Reușește”, care a fost constituit în cadrul mesei rotunde de sâmbătă, va fi implicat în procesul elaborare și implementare a proiectului selectat de comunitate.
Primarul Ion Olari, s-a arătat încrezător că lucrurile se vor mișca din loc grație implicării celor stabiliți peste hotare. El mizează totodată și pe implicarea mediului de afaceri din oraș, cu care intenționează să organizeze întâlniri la sfârșitul lunii ianuarie. ”Avem o sumedenie de probleme, suntem implicați în mai multe proiecte, dar este loc de orice inițiativă, mai ales care prevede și un element de grant”, a subliniat dânsul, după care a mai adăugat: ”Mi-aș dori ca antreprenorii din oraș să se implice în soluționarea problemelor primăriei. Ne dorim o transparență totală, vom crea un grup cu drept de vot, un cont separat, astfel încât agenții economice să aibă forța de a decide care dintre propunerile venite din partea primăriei să fie susținute, să aibă acces la informații referitoare la banii alocați etc. Referitor la conlucrarea cu diaspora, ne dorim ca refectele primului proiect în comun să aibă rezultate palpabile până în luna august, când marea majoritate dintre cei plecați revin acasă. Anume dacă vom avea rezultate frumoase, la anul viitor va fi mult mai ușor să-i convingem să se implice iar”.
Scopul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR1+3” este păstrarea conexiunii dintre cetățenii plecați și localitatea de origine prin realizarea programelor și proiectelor de dezvoltare locală; sporirea gradului de implicare a diasporei în dezvoltarea socio-economică la nivel local; stimularea dezvoltării localităților rurale și urbane din Republica Moldova prin atragerea capitalului uman și financiar din Diasporă.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *