FOTO. 15 lucruri interesante despre strada Mihai Eminescu din Ungheni

Pentru că Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie, am selectat 15 curiozități despre strada din Ungheni, care-i poartă numele.

1.
Strada Mihai Eminescu din Ungheni are o lungime de 1560 de metri, de la  Palatul de Cultură până la strada Bogdan Petriceicu Hasdeu.
2. Este una dintre cele mai vechi străzi din Ungheni. Până la 1944, a purtat numele Mărășești, în memoria bătăliei de la Mărășești din vara anului 1917, cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

3.
În perioada sovietică, strada a fost numită 28 iunie (ziua în care, la 1940, a fost consemnată ocupația sovietică a Basarabiei). Abia după proclamarea Independenței Republicii Moldova, strada a fost redenumită Mihai Eminescu.
4. Până în anii 80 ai secolului al XX-lea, pe actuala stradă Mihai Eminescu locuiau preponderent evrei. Ei își aveau aici și dughenele lor.
5. În prezent, potrivit datelor Uniunii Avocaților din Moldova, pe strada Eminescu din Ungheni sunt înregistrate 7 sedii ale avocaților.
6. Potrivit datelor Ministerului Justiției, pe strada Eminescu din Ungheni sunt înregistrate 3 birouri notariale.
7. Tot pe strada Eminescu își desfășoară activitatea Serviciul Cadastral Teritorial Ungheni.


8. Pe strada Eminescu din Ungheni se află Colegiul de Medicină, Biblioteca Publică Raională ”Dimitrie Cantemir” și sediul Secției Cultură și Turism a Consiliului Raional.

9.
Tot aici a fost instalată, acum 6 ani, banca EXPRESUL, una dintre cele mai mari și mai originale bănci din oraș.
10. Și Biroul Consular al României, inaugurat la Ungheni pe 26 mai 2011, se află pe strada Mihai Eminescu.

11. În 2017, în preajma străzii Mihai Eminescu, a fost instalată lucrarea celebrului sculptor cu rădăcini unghenene, Dumitru Verdianu, întitulată ”Ion Creangă și Mihai Eminescu – Adio”, realizată în piatră de Cosăuți.
12. Bustul lui Mihai Eminescu, realizat în bronz de un alt sculptor cu rădăcini unghenene, Ion Zderciuc, se înalță la doar circa 150 de metri de strada Eminescu – pe o stradă paralelă, Națională.
13. Între cele două străzi – Națională și Eminescu – este situată și cea mai veche instituție de învățământ din Ungheni – Liceul ”Mihai Eminescu”.
14. Una dintre străzile care se intersectează cu strada Mihai Eminescu poartă numele Veronica Micle, femeia pe care a iubit-o poetul.
15. Marea majoritate a pomilor ce cresc de-a lungul străzii Mihai Eminescu sunt tei, copacul pe care poetul îl îndrăgise foarte mult.
Așa arăta strada Mihai Eminescu din Ungheni în ajunul marcării aniversării de 170 de ani de la nașterea poetului:









Galeria foto a fost realizată de Lucia Bacalu, fiind lansată în cadrul unui eveniment cultural, organizat de AO ”Pro Femeia” la Biblioteca Publică ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *