Un eveniment de amploare, cu participarea unui număr impresionant de savanți și cercetători științifici va avea loc la Ungheni

Pe 8 decembrie, cu ocazia aniversării de 80 de ani de la nașterea folcloristului Efim Junghietu, la Bibilioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni se va desfășura simpozionul științifico-practic național ”Hora satului în contextul culturii tradiționale contemporane”.
NOTĂ:

Efim Junghietu

Efim Junghietu s-a născut la 18 octombrie 1939 în satul Petrești, raionul Ungheni. Imediat după absolvirea Facultății de Filologie a Universității de Stat, în 1963, începe să lucreze la Sectorul de folclor al Institutului de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei.
În 1974, și-a susținut doctoratul.
În aproape 30 de ani de activitate științifică, a cules un enorm volum de materiale etnofolclorice. Singur sau în colaborare, a editat circa 40 de cărți, printre care: monografia ”Folclor moldovenesc din perioada războiului. 1941-1945”, trei volume din seria ”Creația populară moldovenească”, trei volume din seria ”Mărgăritare”, opt volume de folclor zonal etc.
În 1984, a fost distins cu insigna ”Lucrător eminent al culturii din RSSM”, în 1991 a devenit laureat al Premiului ”Dacia” al Ministerului Culturii, iar în 1993 – al Premiului Academiei Române ”Simeon Florea Marian”.
A plecat la cele veșnice pe 5 ianuarie 1993, la doar 60 de ani.
Simpozionul va începe la ora 11.00, fiind moderat de Pavel Popa, cercetător științific la Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Maestru în Artă.
Va fi vernisată o expoziție de fotografii cu genericul ”Fenomenul horal basarabean în imagini”.
În cadrul mesei rotunde ”Hora satului: istorie și actualitate”, se vor produce: dr. Mariana Cocieru, șefa Sectorului Folclor al Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, dr. Ludmila Șimanschi, cercetător științific, conferențiar, dr. Inna Negrescu-Babuș, cercetător științific, conferențiar, Pavel Popa.
Va avea loc și o sesiune de comunicări științifice. Dr. Tudor Colac, cercetător științific la Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, va vorbi despre ”Hora satului: obârșie și semnificații”.
Silvia Poiană, profesoară de istorie, conducătoarea artistică a formației folclorice ”Datina” din satul Petrești va veni cu o comunicare la tema: ”Jocul ca la Petrești: istorie și actualitate”, iar Eudochia Goian, profesoară de istorie la Costuleni, va povesti despre obiceiul folcloric „Scoaterea fetei mari la joc”. Silvia Gorincioi, directoarea casei de cultură din Cetireni, va vorbi despre un alt obicei – scoaterea fetei din joc.
Comunicări la temă vor avea și: Mariana Basarov, custode la Muzeul satului Pârlița (”Formele de reprezentare a chiuitului în contextul Horei satului”), Maria Călin, directoarea Muzeului satului Sculeni (”Rolul și aspectul structural al formației lăutărești în contextul folcloric al satului Sculeni”), Gheorghe Crețu, coregraf al Ansamblului de dans ”Drăgaica” de la Casa Raională de Cultură Pârlița, Lucia Cujbă, directoarea Casei de cultură din Rădenii Vechi, Zinaida Parfene, directoarea casei de cultură din Mănoilești, Ina Bilețchi, directoarea Școlii de Arte Cornești.
În aceeași zi, va avea loc și un laborator practic.
Evenimentul va avea loc sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutului de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Secției Raionale Cultură și Turism Ungheni, Bibliotecii Publice Raionale ”Dimitrie Cantemir”.

Începând cu anul 2008, în lunile noiembrie-decembrie, la Ungheni și la Petrești au loc cu regularitate evenimente dedicate memoriei folcloristului cu rădăcini unghenene, Efim Junghietu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *