Primari din alte regiuni ale țării au venit să ia din experiența autorităților călărășene
În ultimii ani, orașul Călărași a dezvoltat și implementat cu succes mai multe proiecte legate de energia durabilă, aderând încă din anul 2010 la Convenția Primarilor pentru Energie și Climă. Astfel, devenind un exemplu pentru alte localități, în zilele de 21 și 22 noiembrie 2019, orașul a fost gazda unei vizite de studiu în domeniul eficienței energetice.
Printre participanți s-au inclus reprezentanți ai cinci autorități semnatare ale „Convenției Primarilor” din orașele Ceadîr-Lunga și Nisporeni, dar și din satele Copceac (Ștefan Vodă), Lozova (Strășeni) și Telița (Anenii-Noi).
”Scopul vizitei de studiu a fost organizarea unui schimb de experiență între specialiștii din autoritățile publice care se află la etapa incipientă de implementare a acțiunilor în domeniul prevenirii și adaptării la schimbările climatic”, ne-a comunicat Cristina Smolenschi, coordonatorul proiectului ”Licurici în inima Codrilor”, aflat în proces de implementare în orașul Călărași, după care a mai adăugat: ”Primăria orașului Călărași are la activ un spectru larg de strategii de implementarea măsurilor de eficiență energetică și de sporire a rezilienței comunităților, iar acum, pe lângă familiarizarea oaspeților, am obținut la rândul nostru noi perspective și informații utile în domeniul energiei”.
De diseminarea informațiilor privind dezvoltarea pas cu pas a politicilor energetice s-a făcut responsabil în cadrul vizitei expertul național Victor Parlicov, de la ”Convenția Primarilor-Est” care, în cele două zile, a făcut o prezentare amănunțită a proiectelor ce pot fi implementate.
Ion Olari, primarul orașului Călărași a făcut un sumar al realizărilor din domeniul energetic înregistrate la nivel local. În aceeași ordine de idei, specialiștii din cadrul primăriei: Cristina Smolenschi și Raisa Smolenschi au adus date privind profilul economic al orașului, structura administrativă a consiliului local, bugetul orașului, numărul populației, făcând și un rezumat al politicilor energetice (investiții în domeniul eficienței energetice, inclusiv din bugetul local, sensibilizarea și comunicarea cu cetățenii etc.).
Participanții au avut ocazia de a se familiariza cu iluminarea stradală la trei obiecte din oraș, finanțate prin instrumente diferite – Gădinița de tip “casă pasivă” ”Doremicii” , Spitalul raional și Muzeul orășenesc de Istorie și Etnografie.
Oaspeții au declarat în unison că au rămas impresionați de cele văzute la Călărași, iar în timpul apropiat urmează să-și creeze fiecare câte un Plan de acțiuni pentru a putea reabilita și la ei acasă un șir de obiective cu componenta de eficiență energetică, după modelul preluat în urma vizitei făcute la Călărași.
One Comment
Bravo 👍