La Călărași vor fi scoși spre vânzare aproape 4000 de brazi, în timp ce la Ungheni aceștia sunt deficit
Peste 52 de mii de brazi vor fi puși în vânzare în acest an cu prilejul sărbătorilor de iarnă în întreaga republică. Tăierea brazilor în entitățile silvice subordonate Agenției Moldsilva a început la 3 decembrie.
La Călărași, potrivit lui Ștefan Deleanu, șeful Întreprinderii pentru Silvicultură, în acest an vor fi scoși spre vânzare 3800 de molizi, care, ca și anul trecut, vor costa 50 lei per metru. ”Deja am primit autorizația și molizii vor fi recoltați și scoși spre vâzare”, a subliniat dânsul. Astfel, cei care își doresc un molid, îl pot achiziționa de la Ocoalele Silvice din orașul Călărași, satele Vărzăreștii Noi și Hîrjauca. ”Noi cerere nu prea avem. Deaceea atunci când vom avea comandă, atunci și molizii îi vom recolta. Altfel, dacă îi vom scoate mai mulți și nu se vor vinde, trebuie să le dăm foc”, a conchis șeful ÎS ”Silva Călărași”.
La Ungheni, potrivit lui Andrei Cozari, inginer regenerare pădure din cadrul ÎS ”Silva-Centru”, în acest vor fi scoși în vânzare 85 de molozi. Prețul minim pentru aceștia vor fi 36 lei pentru un metru. ”este ultimul an când scoatem în vânzare brazii, iar cei pe care îi scpoatem sunt de o calitate nu chiar bună, deaceea și prețuil este unul minim”, ne-a spus Andrei Cozari.
Astfel, nici la anul viitor ”Silva – Centru” nu va scoate brazi spre vînzare. ”În ultimii doi ani am plantat câte 500 de molizi și abia peste vreo cinci ani vom putea scoate spre vânzare”, a mai adăugat inginerul.
Deci, cei care vor să cumpere un molid la un preț minim, se pot adresa la depozitul Întreprinderii Silvice ”Silva – Ungheni”.
Anul trecut la Ungheni au fost scoși spre vânzare 350 de brazi.
Potrivit IPN, în întreaga republică vor fi propuse spre comercializare 52016 unități, inclusiv molid într-un număr de 48289 de unități, pin – 3727 de unități, iar crenguțe – 6072 de unități. 23501 de unități vor avea înălțimea de la 1 metru sau 1,5 metri și 19604 de unități vor fi de înălțimea de la 1,5 metri la 2 metri.
Prețul pinului pornește de la 56 de lei pentru un metru. Molidul va putea fi achiziționat de la 44 de lei metrul, iar cei care optează pentru crenguțe urmează să achite de la 8 lei pentru o bucată. Pentru brazii ce vor avea o înălțime mai mare de 6 m s-a stabilit un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru de molid și de 70 de lei pentru fiecare metru de pin, care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.
2 Comments
Nu era mai rational sa ii vindeti in ghiveci si dupa sarbatorile de iarna acesti molizi si fie plantati? Asta asa o intrebare retorica catre Moldsilva…
Din cauza unei tradiții iraționale așa și tăiem brazi până în ziua de azi. Cultură și evoluție, ne putem mândri.
Totuși la Călărași „situația e mai bună”…