FOTO/ Maria Mocanu, călărășeanca ce se „ascunde” după Mona Camuari

Maria Mocanu este o tânără din Vărzăreștii Noi, care s-a stabilit cu traiul în Spania de mai bine de 15 ani.
Dintotdeauna a visat să trăiască în Spania și această șansă i-a surâs atunci când l-a întâlnit pe viitorul ei soț, spaniol de naționalitate. A mers la el și acolo și-a întemeiat o familie, ulterior dând naștere și gemenilor săi. ”Am știut dintotdeauna că Spania era destinul meu final, ultima stație a trenului meu. Era de parcă ceva mai puternic decât mine ce mă chema, și nu mi-am găsit locul decât atunci când călătoria s-a săvârșit”, ne-a spus Maria.
Maria Mocanu are o pasiune aparte pentru cărți. A citit foarte mult, și încă o face. Citește zilnic orice, un roman, ultimile studii științifice referitoare la cum funcționează corpul uman sau despre Univers. Dar, ea și mai scrie cărți, și toate în limba spaniolă. Până acum a publicat patru cărți, iar încă 17 așteaptă, răbdătoare, în sertarul “Romane neterminate”.
Pseudonimul ei este Mona Camuari, o anagramă a numelui ei real.
”De ce în limba spaniolă?” întreb. ”Pentru că uneori, limba ta doare prea mult pentru a povesti ce ai de povestit, și e mult mai ușor să spui ce ai de spus într-o alta”, a răspuns Maria. Iar personajele Mariei au împrumutat anumite caracteristici ale persoanelor pe care le-a cunoscut. Iar ceea ce o inspiră mai mult să scrie sunt… visele.
Cititorii pot găsi cărțile în toate platformele Amazon, la târgurile de carte din Spania, sau direct de la autoare.
Deși e plecată de ani buni din țara natală, totuși Maria Mocanu zice că încearcă să-și amintească de partea bună a lucrurilor, să evoce memorii care îi încălzesc sufletul: frumoasele amintiri ale copilăriei, anii fără griji ai școlii, cei tumultoși ai liceului, și cei împlinitori ai facultății. ”Mă leagă de țara mea nostalgia, amintirile și dorul, și tot pentru ele m-aș întoarce acasă”, a mai adăugat Maria.
Și cei doi copii ai ei, știu că Republica Moldova e țărișoara în care s-a născut mămica lor și vor s-o cunoască. Știu să zică “bună ziua” și cunosc cântecelul “Zboară Albinuța” pe care mama li-l cânta pe când aceștia erau mici.
”Poți trăi în Moldova și poți fi fericit. Poți locui în Spania și poți fi amărât. Chiar nu contează ce nume poartă țărâna de sub picioarele tale, fericirea începe în partea opusă: în mintea ta. Deci, dacă e să-i dăm un alt sens proverbului „cum îți așterni, așa vei dormi”, eu aș zice: „cum îți alegi gândurile, așa vei trăi””, a mai spus interlocutoarea noastră.
Și da, Maria Mocanu se simte împlinită acolo unde este ea acum. Nu a fost acasă de opt ani de zile. ”Mi-am dat seama că dacă nu e mama, casa părintească e doar o casă…”, a conchis dânsa cu tristețe.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *