O premieră pentru Călărași. Mâine se dă startul Zilelor Filmului Românesc
Pentru prima dată, anul acesta, Zilele Filmului Românesc, se extind. După cinci ediții desfășurate la Chișinău, iată ca acestea se vor desfășura și la Călărași.
Startul va fi dat vineri, 25 octombrie, la Casa de Cultură din oraș, începând cu ora 18.00 și va debuta cu premiera documentarului ”Călărași – un ținut la poarta raiului”. ”Era și normal să venim la Călărași, mai ales că debutăm cu acest documentar despre Călărași în regie proprie”, a declarat pentru ”Expresul”, Dumitru Grosei, regizorul documentarului ”Călărași – un ținut la poarta raiului”, dar și managerul general al evenimentului Zilele Filmului Românesc.
Iar sâmbătă, 26 octombrie, cu începere de la ora 17.00 va fi proiectat filmul ”La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Cannes și propus de România la premiile Oscar.
Zilele Filmului Românesc la Călărași se vor încheia duminică, 27 octombrie. La ora 16.30 va fi proiectat filmul ”Răscoala”, în regia lui Mircea Mureșan, iar la ora 18.30 va fi proiectat filmul ”Orizont”, în regia lui Mariana Crișan.
În filmul ”La Gomera” se vorbește despre Cristi, un poliţist român corupt, implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu Mafia. El ajunge în insula La Gomera din Spania pentru a învăţa ”El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să îl elibereze pe Zsolt (Ţambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.
Filmul ”Răscoala” este unul dramatic românesc din 1965 ecranizat după romanul lui Liviu Rebreanu cu același nume.
Prin intermediul țăranului Petre Petre, eroul principal al romanului, sunt relatate evenimente semnificative din timpul răscoalei din 1907, de la declanșare până la înăbușirea ei.
Iar scenariul filmului ”Orizont” este o adaptare liberă a nuvelei ”Moara cu noroc” de Ioan Slavici. În ”Orizont” se spune povestea lui Lucian şi a Andrei – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească ”norocul”, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli, un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.
Important este că în aceste zile, intrarea va fi liberă.
Zilele Filmului Romînesc se vor extinde și la Cahul (1-2 noiembrie), și la Nisporeni (9-10 noiembrie). ”Nu avem oarecare taine, e foarte simplu. Mergem în orașele în care au vrut să aibă acest eveniment. Sper că la anul viitor să avem mai mulți bani dar și dorința altor primării sau consilii raionale pentru a merge și în alte orașe”, a mai adăugat Dumitru Grosei.
Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de casa de producţie ”Rova Film” din România şi Asociaţia Cineaştilor Independenţi ”Alternative Cinema” din Republica Moldova.
Lasă un răspuns