O hartă interactivă a produselor tradiționale. Raionul Călărași este al doilea după numărul de produse înregistrate

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a lansat o hartă interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova. Per total, aici se regăsesc, deocamdată, 131 de produse din 32 de raioane. 

 
Raionul Călărașii, cu 10 produse înregistrate, se clasează pe locul doi, după Strășeni, care are 11 produse înregistrate.
Care sunt produsele din raionul Călărași, înregistrate de AGEPI?
– Căpșunele de Sadova, Marmolada – au fructe mari, uniforme, cu aspect atractiv, de culoare roșie, strălucitoare, cu pulpa fermă, cu gust bun, dulce acrișor, sunt transportabile, bune pentru desert sau procesate sub formă de dulceață, suc, gem, sau congelate;
– Dulceața din nuci verzi procesată la Fabrica de conserve din Călărași – este una dintre cele mai rafinate dulcețuri, o combinaţie aromată între dulce-amărui şi uşor acrişoară, cu o textură unică;
– Învârtita cu nuci de post din Seliștea Nouă – se pregătește din moși-strămoși, de obicei, în preajma celor mai mari sărbători religioase, cu utilizarea făinii de calitate superioară, mierii, a drojdiilor proaspete, a miezului de nucă și a zahărului (ca umplutură);
– Prunele moldovenești din Peticeni – este un soi local de prune, autofertil, cultivat de sute de ani pentru consum proaspăt, dar în special pentru uscare-exportare în țările vecine, pregătirea magiunului (povidlă) și a rachiului (țuică moldovenească);
– Hidromelul de Codru – o băutură alcoolică slabă, care se obţine în urma fermentării mierii de albine, amestecate cu apă şi polen;
– Mierea de Codru (de salcâm, tei, polifloră, cu nuci şi în figure);

– Oțetul de miere de Codru
– un lichid plăcut aromat, cu miros puţin înțepător, iar gustul este blând-acrişor, fiind suportat uşor de stomac;
– Covorul în bumbi de la Palanca;

– Ceramica de la Hoginești;

– Lichiorul balsamic de Răciula, o băutură cu gust dulciu-aromat, caracteristic fructelor sau plantelor aromatice de bază, cu o concentrație alcoolică  de circa 35%.
Harta o puteți accesa AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *