La fiecare oră, un om face accident vascular cerebral. Între timp, tot mai puțini neurologi sunt în spitale
În Republica Moldova, la fiecare oră, un om face accident vascular cerebral (AVC), iar în fiecare o oră și jumătate, o persoană se stinge din viață în urma unui accident vascular cerebral.
Subiectul este discutat zilele acestea la Chișinău în cadrul Summitului european cu genericul „Accidentele vasculare cerebrale”. La eveniment participă cei mai de vază specialiști din peste 30 de țări, transmite IPN.
Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 în evidență se aflau 21 de mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane.
„Sunt mai multe explicații, în primul rând că populația îmbătrânește, are loc un proces de cumulare a factorilor de risc. Accidentul vascular este rezultatul a ceva: uzare, îmbătrânire și, iată, vorbim despre o îmbolnăvire a societății”, a subliniat academicianul Stanislav Groppa.
Specialiștii în domeniu au venit cu propunerea de a elabora un program național de prevenție și tratament al accidentului vascular cerebral.
„Trebuie să ne educăm, să păstrăm sănătatea. Să avem o altă abordare în stilul de viață, să promovăm stilul sănătos de viață. Se așteaptă o reformare a sistemului de sănătate”, a notat Stanislav Groppa. Academicianul a mai spus că se propune crearea unei rețele de centre care să fie bine coordonată și care să vină în ajutorul pacientului.
Între timp, tot mai puțini neurologi au spitalele noastre. La Ungheni, spre exemplu, în secția neurologie a Spitalului Raional activează un singur neurolog, în loc de patru.
Per total, în Republica Moldova, ar fi nevoie, la momentul de față, de aproximativ 300 de medici neurologi.
În timpul unui AVC, 32000 de celule nervoase (neuroni) pe secundă (adica 1,9 milioane pe minut) mor. Dacă un pacient primește tratamentul în timp util, leziunile cerebrale pot fi reduse la minimum. Prin urmare, este important să cunoaștem semnele și simptomele care ne avertizează în privința unui accident vascular cerebral.
Aceste semnale de alarmă includ:
– amorțeală subită sau slăbiciune a piciorului, a brațului sau a feţei;
– confuzie sau dificultati de înțelegere;
– dificultăți de vedere la unul sau la ambii ochi;
– dificultăți la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonării;
– dureri de cap fără o cauză cunoscută.
O bună parte a accidentelor vascular cerebrale sunt ischemice, ceea ce înseamnă că sunt cauzate de un cheag, așa că acestea pot fi tratate. Dacă o persoană ajunge la spital într-un interval de 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor de AVC, medicii îi pot administra medicamente care distrug acel cheag de sânge. Aceste medicamente pot preveni sau pot chiar să inverseze leziunile ce au fost făcute de accidentul vascular cerebral. Specialiștii afirmă că circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite.
Oamenii cred, în mod eronat, că recuperarea după un AVC are loc în primele luni. Perioada de recuperare se poate prelungi chiar și până la 2 ani.
One Comment
#sănătateamentalăabsentă