FALS: Europa este atacată de sifilis
Portalul de limbă rusă Kp.md a publicat la 22 iulie 2019 o știre în care se menționează că în Europa a crescut considerabil numărul de îmbolnăviri de sifilis, boală care ar prezenta o năpastă pentru țările europene. Informația a fost prezentată tendențios, iar jurnaliștii au evitat să prezinte incidența acestei boli în Republica Moldova și Federația Rusă, unde numărul îmbolnăvirilor cu această boală venerică este de câteva ori mai mare ca în țările Uniunii Europene.
În articolul din Kp.md „Viața devine tot mai groaznică: Moldova este îngrijorată de mușcăturile mortale ale țânțarilor, sifilisul și infecțiile care se răspândesc în Europa” («Жить становится страшнее: Молдова опасается смертельных укусов комаров, сифилиса и инфекций, распространяющихся в Европе»), cu subtitlul „Organizația Mondială a Sănătății a anunțat stare de urgență, deoarece distanțele nu împiedică răspândirea bolilor mortale” («ВОЗ объявила ЧП, расстояние и границы не мешают распространению смертельных заболеваний») este reluată o informație, publicată de Tvc.md, despre primul caz din acest an de infectare cu virusul West Nile în România. Apoi se trece la alt subiect, menționându-se că „Europa este atacată de o altă năpastă”, cu referire la creșterea numărului de îmbolnăviri de sifilis în UE. „Dacă în 2010 s-au infectat de sifilis 4,2 persoane la 100.000 de populație, atunci în 2017 acest indice a ajuns la 7,1”, se spune în articol.
Incidența îmbolnăvirii cu sifilis în Rusia, de trei ori mai mare ca în UE
Nu este nici o stare de urgență anunțată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Într-adevăr, la 9 iunie curent, OMS a emis un comunicat în care se spune că datele din 2016 arată că „incidența a patru infecții cu transmitere sexuală (ITS) – clamidioza, gonoreea, tricomoniaza și sifilis – rămâne ridicată”, dar nu e stare de urgență, așa cum se menționează în textul de la KP.md
Un raport al Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Maladiilor confirmă cifrele prezentate de Kp.md privind incidența îmbolnăvirilor de sifilis. În același timp, acest indice este mult mai scăzut decât în Republica Moldova sau în Federația Rusă, iar afirmația despre „năpastă” care ar fi dat peste Europa este exagerată și speculativă.
Astfel, potrivit datelor Serviciului Federal al Statisticii de Stat din Rusia, în 2010 incidența îmbolnăvirii de sifilis în Federația Rusă era de 30,5 la 100.000 de locuitori, pentru ca în 2017 să scadă la 19 la 100.000 de locuitori. Această cifră este de aproape trei ori mai mare decât în UE. De altfel, conform statisticilor oficiale, incidența îmbolnăvirii de sifilis în Rusia este mai mare decât în oricare stat membru al UE.
Sursa: Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Maladiilor
…în Moldova – de peste cinci ori
Chiar dacă titlul și textul materialului induc ideea că cetățenii moldoveni sunt în fața pericolului îmbolnăvirii de sifilis în Europa, datele Biroului Național de Statistică relevă că în Republica Moldova incidența acestei boli este cu mult mai mare decât media europeană. Chiar dacă se înregistrează o tendință de scădere, în 2017 (fără regiunea transnistreană), incidența era de 38,3 cazuri noi la 100.000 de locuitori, adică de peste 5 ori mai mare decât în UE.
Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a declarat pentru portalul Stopfals.md că UE nu reprezintă un pericol de îmbolnăvire de sifilis pentru cetățenii moldoveni. Datele statistice oferite de Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile arată că din cele 1359 de cazuri noi de sifilis înregistrate în anul 2017, în 85 au fost atestate la persoane care s-au aflat în ultimii doi ani peste hotare. Dintre acestea, în 26 de cazuri sunt cetățeni moldoveni care au venit din statele membre UE, iar în 59 – din statele CSI.
Presa rusă și bolile din UE
Nu este pentru prima dată când în presa rusă sunt publicate informații manipulatorii despre riscul îmbolnăvirii de anumite boli în Europa. Anterior, unele instituţii mass-media din Federația Rusă au atenționat cetățenii ruși că în țările din Europa există riscul de a te infecta cu hepatita A, boală care ar fi răspândită mai frecvent de către homosexuali. Jurnaliştii ruşi au prezentat informaţia tendenţios, speculând că în Europa, incidenţa cu hepatita A este direct proporţională cu gradul de toleranţă faţă de persoanele cu orientare sexuală netradiţională. În acelaşi timp, incidența cu hepatita A în Federaţia Rusă este mult mai mare în comparație cu Europa.
Cornel Ciobanu
Stopfals.md
Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.
Lasă un răspuns