Ce boli poate provoca excesul de sare și de ce a fost lansată campania ”Redu sarea în mâncare”

Pe 3 septembrie, a fost lansată campania națională ”Redu sarea în mâncare!”, care va fi realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Scopul campaniei este reducerea cu circa 30%, până în anul 2025, a consumului de sare, iar, ca și consecință, reducerea bolilor netransmisibile asociate consumului excesiv de sare, transmite IPN.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc, autoritățile au pregătit pentru difuzare la radio și televiziuni un spot, cu ajutorul căruia oamenii vor fi informați că nu e bine să consume mai mult de  5 grame de sare pe zi. Populația va fi îndemnată să înlocuiască sarea cu verdețuri și condimente naturale, să promoveze obiceiuri sănătoase în rândul copiilor.
Autoritățile pregătesc și modificarea cadrului legal și normativ, pentru a determina agenții economici să reducă conținutul de sare din alimente.
Reprezentanții hotelelor, restaurantelor și cafenelelor vor fi îndemnați să retragă sarea de pe mese și să o aducă doar la solicitare.
Educarea populației privind reducerea consumului de sare urmărește reducerea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.
Consecințele nefaste ale consumului exagerat al sării
– ridică tensiunea arterială,
– îmbolnăvește inima, vasele sangvine,
– provoacă retenția de apă;
– poate provoca insuficiența renală;
– cancer gastric.
Potrivit unui studiu realizat în 2016, consumul de sare în rândul populației din Republica Moldova depășite de două ori norma de 5 grame pe zi recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Consumul de sare este mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor și este mai pronunțat la sate, decât la orașe.
Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar. În medie, o persoană consumă 333 de grame de pâine pe zi, care conține 5,5 grame de sare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *