ATENȚIE! O bună parte din fructele și legumele din comerț conțin cantități mari de nitrați

Situație alarmantă în cazul produselor de origine vegetală privind conținutul exagerat de nitrați, scrie agrobiznes.md.
Potrivit Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor-CNPIEC, nectarinele, ceapa, pepenele verde, pepenele galben și strugurii, expuși spre comercializare, au depășită limita admisă de nitrați.
În iulie 2019 au fost prelevate 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete. Situația în piețe este catastrofală.
La realizarea unor măsurări cu nitratometrul de către Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor, au fost depistate cantități peste normă de nitrați.
Nitrații pot avea urmări grave asupra organismului. Intoxicaţiile acute cu nitraţi sau boala albastră a nou-născutului reprezintă prima consecinţă a consumului de substanţe azotoase de către copii 0-1 an. În cazurile severe, netratate, pot apare leziuni cerebrale şi chiar deces prin sufocare datorită lipsei oxigenului (moarte albastră prin asfixie).
Intoxicația cronică cu nitrați poate duce la formarea de nitrosamine cancerigene.
Apropo, cele mai mari cantităţi de nitrați se regăsesc în peţiol şi frunze, iar cele mai mici – în fructe şi seminţe. Plantele consumate integral (rădăcină, tulpină, frunze) au o cantitate mai mare  de nitrați decât speciile ale căror părți comestibile sunt reprezentate de fructe.
S‑a constatat că produsele vegetale obţinute prin cultivarea în sere şi solarii acumulează cantităţi mai ridicate de nitraţi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *