O tradiție păstrată cu sfințenie de oamenii din Dereneu. Cum reacționează primăria
Anual, cum se apropie Duminica Mare, locuitorii satului Dereneu, Călărași, ies să curățe fântânile. O fac, în mare parte, cu puterile proprii, fiecare mahala în parte.
”Am cumpărat pompe speciale pentru curățirea fântânilor, am achiziționat și dezinfectant. În fiecare an ne străduim să curățim fântânile, să le reparăm unde este nevoie”, a declarat pentru EXPRESUL primara Elena Oaserele, precizând, totodată, că, la momentul de față, numărul fântânilor în Dereneu este de circa 115, majoritatea fiind publice.
În marea amajoritate a acestora, însă, calitatea apei nu corespunde cerințelor.
”Avem doar o cișmea și o fântână din sectorul Bahna, apa din care corespunde cerințelor, restul fântânilor au apa poluată”, a făcut o remarcă primara, după care a adăugat: ”De aceea și ne-am mobilizat, ca să facem măcar atât cât este în puterile noastre. Trebuie să avem grijă de sănătatea cetățenilor”.
Imediat ce fântânile sunt curățite, acestea sunt și dezinfectate. În acest scop, primăria a achiziționat un produs biodistructiv, dioxid de clor.
La Dereneu există și două fântâni arteziene, care aprovizionează localitatea cu apă potabilă. Nu există, însă, un sistem de canalizare. Asta, pentru că, a explicat Elena Oaserele, satul are un relief special, ceea ce îngreunează mult construcția acestuia și necesită foarte mulți bani.
”Cu timpul poate vom reuși”, a spus, la final primara.
Lasă un răspuns