Momentul de istorie al zilei | Cine a auzit de… Henrik Pontoppidan?

Cu 162 de ani în urmă, pe 24 iulie 1857, se năștea în Danemarca Henrik Pontoppidan, cel care avea să devină, la 60 de ani (în 1917), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Chiar dacă opera sa a fost apreciată, iar prestigiosul premiu i-a fost oferit „pentru modul autentic în care descrie viața din Danemarca”, la  momentul de față aproape nimeni nu cunoaște nimic despre Henrik Pontoppidan, iar marea majoritate, inclusiv a iubitorilor de carte, nici măcar nu a a uzit de el.
Henrik Pontoppidan, care a trăit o viață lungă, 86 de ani, a lăsat lucrări demne de atenție, cea mai apreciată fiind Trilogia ”Pământul făgăduinței”, alcătuită din: ”Pământul natal”, ”Pământul făgăduinței”, ”Ziua judecății” și despre care specialiștii spun că e ”o veritabilă frescă socială în care, pe lângă evidente influențe autobiografice, reușeșete să se distanțeze atât de creștinism, cât și de orice idealizare a țăranului”.
Doar două dintre lucrările sale au fost traduse, cu mai bine de jumătate de secol în urmă, în limba română. Este vorba de: ”Dragoste de primăvară” și ”Per cel norocos”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *