FOTO | O afacere cu lavanda la Novaci, gestionată din Italia
Călărășenii nu mai trebuie să străbată mulți kilometri pentru a se bucura de aroma îmbătătoare și frumusețea lanurilor de lavandă. Levănțica perfectă e chiar alături, la Novaci.
Cu șapte ani în urmă, Elena și Ion Țîcu, care muncesc de ani buni în Italia, au decis să investească la ei acasă. Atunci, au plantat, la Novaci, cinci hectare de levănțică.
Anii au trecut, ei continuă să muncească în Italia, dar se bucură acum și de o recoltă bogată, demnă de toată admirația, la baștină.
Fotografiile, plasate pe pagina de facebook și preluate de Expresul.md, sunt sugestive. Promovarea afacerii din Moldova și-a asumat-o Grigore, feciorul lor, care este student în Italia și învață marketingul.
”Sperăm că, odată cu exportul de ulei esențial de levănțică, vom crea o punte între Republica Moldova și Europa”, a spus tânărul, manționând, totodată, că părinții lui își doresc să revină acasă. El, însă, dar și sora lui, Alina, care e la fel studentă în Italia, au, deocamdată, alte planuri. Trebuie să-și finalizeze studiile.
Cu toate acestea, se implică mult în afacerea părinților.
Grigore și-a propus s-o promoveze intens pe rețelele sociale. Speră ca, într-o zi, brandul lor, ”Aromenature”, o îmbinare a două cuvinte – aromă și natură – să fie cunoscut nu doar în Republica Moldova, ci și departe în lume.
Plasează în permanență fotografii, vorbește despre etapele cultivării și recoltării lavandei. Își dorește ca lumea să dea năvală pe dealul de la Novaci, ca să admire levănțica în floare, ca să-și facă poze aici.
”Nu cerem absolut niciun ban pentru cei care vin să admire o priveliște extraordinară. Pentru noi e o plăcere să avem vizitatori, să urmărim copiii care sunt încântați să alerge printre rânduri, să admire albinile ce roiesc în jur și păsărelele, pentru care am montat căsuțe speciale”, povestește, după care precizează: ”Ne propunem să menținem lanul de levănțică în cel mai natural mod. Avem chiar și o certificare biologică în acest sens”.
Spre surprinderea proprietarilor, numărul de vizitatori a crescut considerabil față de anii precedenți, mai ales în zilele de weekend.
A fost lansat și un concurs pentru cele mai reușite și inspirate poze în lanul violet, iar autorii vor fi răsplătiți, în scurt timp, cu premii.
Familia Țîcu intenționează să-și extindă plantația, să-și cumpere tehnică specială și speră ca pe viitor brand-ul să atragă cât mai mulți turiști, astfel ca să se bucure de faptul că lumea se arată interesată de munca lor.
Până în prezent, s-au descurcat cu economiile familiei. Speră, totuși, să poată accesa și ceva fonduri.
Lanul de levănțică este înflorit de la începutul lunii iunie și se menține timp de o lună. ”Procesul de recoltare a lavandei a început”, au anunțat pe pagina lor de facebook, pe 29 iunie.
Florile recoltate vor fi transformate ulterior în ulei esențial. O parte dintre ele au fost adunate în buchețele, care vor emana aroma lor specific până la anul.
4 Comments
Greg Ticu
Foarte Frumos!
Cristina Dima
Cristina Dima