FOTO | Ediție aniversară. De cinci ani, în ospeție la Movila Măgura

Sute de oameni s-au adunat, în zi de duminică, pe 14 iulie, la Movila Măgura, ce a devenit, de ani buni, o atracție turistică.

NOTĂ: Dealul Măgura are o altitudine absolută de 388,8 metri, fiind a treia înălțime din Republica Moldova, după dealul Bălănești (429,5 m) și Veverița (407 m).
Însăși Movila Măgura are o înălțime de 14 metri. Nu se știe când și cine a construit-o. Există câteva versiuni. Se crede că ar fi o necropolă sau un mormânt militar al nomazilor, sau ar fi putut fi folosită la transmiterea semnalelor de alarmă.
Cert e că, la momentul de față, a devenit o mândrie a localităților din preajmă, patru dintre care au în denumire rădăcina Măgura: Măgurele (Ungheni), Măgura și Măgura Nouă (Fălești), Slobozia Măgura (Sîngerei).


Ediția din anul curent, a cincea, a fost dedicată portului popular. Sărbătoarea a început cu o paradă a portului popular, iar participanții au făcut înconjurul Movilei. Au mers și pe jos, și în căruțe amenajate și împodobite cu prosoape și covoare țesute de mâinile gospodinelor de prin părțile locului.


Cei prezenți au fost salutați de reprezentanți ai conducerii celor trei raioane: de la Ungheni – maria bolotovici, șefa Direcției cultură și Turism, de la Sângerei – vicepreședintele raionului, mihai Bîrsan, de la Fălești – însuși președintele raionului, Viorel Babii.




A fost o sărbătoare de zile mari, cu expoziții ale meșterilor populari, cu bucate tradiționale și spectacole prezentate de artiști amatori din cele trei raioane.
Sărbătoarea Câmpenească ”În ospeție la Movila Măgura” îșî are începutul în anul 2015, inițiatorul fiind primarul comunei Negurenii Vechi, Ion Rabacu.
De notat că oficial, Movila Măgura se află pe teritoriul satului Țîghira din comuna Negurenii Vechi, chiar dacă o consideră a lor și celelalte sate din preajmă.
La sărbătoarea din anul curent au participat 16 formații folclorice și 6 ansambluri de dansuri. La vernisarea expozițiilor au contribuit 10 primării.
La final, în fața celor prezenți s-au produs interpreții profesioniști: Constantin Rotaru, Nicolae Paliț, Victoria Lungu, Natalia Munteanu și Geta Burlacu, care au creat o atmosferă de vis.
Fotografiile au fost preluate de pe paginile de facebook ale Consiliului Raional Fălești și Direcției Cultură Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

9 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *