A mințit? Ce promisiuni a făcut deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, și cât de realizabile sunt acestea

6 dintre promisiunile cuprinse în platforma electorală a lui Nicolae Ciubuc, deputat PDM, ales în Circumscripția uninominală nr. 15 Călărași-Ungheni, pe 24 februarie curent, nu țin de competența unui deputat sau a Parlamentului și sunt, în consecință, irealizabile de către el sau de către Parlament.
Această constatare se conține în ”Raportul preliminar de evaluare a promisiunilor electorale făcute de 46 deputați aleși în circumscripțiile uninominale”, dat publicității la începutul săptămânii curente de Asociația Obștească ”DeFacto”.
Iată care sunt aceste promisiuni:
– Construim apeductul magistral Chișinău- Strășeni- Călărași
– Noi Iocuri de muncă, prin atragerea de investiții în raioane
– Împreună, rezolvăm problemele localității și creștem nivelul de trai
– Asigurăm acces la alimentarea cu gaz, prin finalizarea gazoductului Iași – Ungheni
– Continuăm să reparăm drumurile din fiecare localitate
– Continuăm să creăm condiții decente în fiecare instituție de învățământ, din fiecare localitate.
”Până în prezent, nu a fost întreprinsă nicio acțiune pentru a le realiza. Totodată, deputatul nu deține prerogative pentru realizarea acestora”, se menționează pe site-ul defacto.md. 

 ”DeFacto” este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de ei în campania electorală.
”Credem că putem ajuta alegătorii să-și ajusteze așteptările lor privind competențele pe care le au politicienii aleși. Iar prin monitorizarea promisiunilor, oamenii vor putea face o alegere mai informată”, se menționează în raportul dat publicității.
Proiectul beneficiază de asistență din partea USAID.
Echipa ”DeFacto” a analizat cele peste 280 de promisiuni electorale făcute de deputații aleși în circumscripțiile uninominale prin prisma atribuțiilor pe care le au deputații, în conformitate cu legislația în vigoare. Doar 3 dintre deputații aleși în circumscripțiile uninominale nu au făcut promisiuni „locale”, dar au promovat angajamentele asumate la nivel național de partidele pe care le reprezintă: Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Andrei Năstase, toți trei reprezentând Blocul ACUM.
În rest, cu toții s-au întrecut la promisiuni.
Profilurile tuturor deputaților monitorizați precum și promisiunile electorale făcute de aceștia pot fi găsite pe site-ul deFacto.md.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *