Vor fi închise spitale? Cum vor fi numiți conducătorii instituțiilor medicale? Ce e de făcut în sistemul de sănătate. Iată ce zice proaspăta ministră Ala Nemerenco

Foto: moldova.europalibera.org

Foto: moldova.europalibera.org

Într-un interviu acordat postului de radio ”Europa Liberă”, proaspăta ministră a Sănătății, Familiei și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a vorbit despre resuscitarea sistemului de sănătate în viziunea sa.
Fiind întrebată cum are de gând să-l resuscinteze, a răspuns: „Exact așa cum o fac doctorii. Deci, monitorizare permanentă, medicamente necesare, speranța, credința că va fi bine, fiindcă spiritul este foarte important pentru a avea o însănătoșire completă”.
Ala Nemerenco a trasat și trei priorități pe care și le-a propus:
1. Întâi și întâi, trebuie să vedem ce este cu bugetul ca să vedem care este situația și nu doar ca să achităm salariile. Atunci când faci o evaluare a bugetului de care dispui, poți să-ți faci niște planuri.
2. Resursa umană: acesta va rămâne prioritatea numărul unu pe agenda mea, fiindcă nici un echipament, nici o infrastructură, nici un spital, nici un pacient nu înseamnă absolut nimic dacă nu ai cadrul medical, iar migrația este un efect care deja a întrecut acel vârf-limită care putea să existe pentru Republica Moldova.
3. Medicamentul și politicile de medicamente, astfel ca să asigurăm un acces mai larg al populației la medicamente, la medicamente.
La întrebarea: ”Reforma spitalicească se va regăsi pe agenda dvs.?”, a răspuns: ”Vom încerca să regionalizăm, să concentrăm și să facem lucrul acesta ca să nu fie dureros nici pentru un raion. Toată lumea să știe că nu vom închide nici un spital, să nu le fie frică. Eu cred că vom găsi resurse și vom disloca acele servicii de care au nevoie pacienții ca să nu mai decedeze, deoarece doar în Chișinău se oferă un anumit număr de servicii care, de fapt, salvează viața pacientului. Vom încerca să aducem aceste servicii cât mai aproape de pacienți”.
Ala Nemerenco s-a referit și la depolitizarea sistemului sănătății. ”În scurt timp, va veni un regulament, printr-o hotărâre de Guvern, care va aproba modalitatea de a alege conducătorii instituțiilor medicale, care va fi unul totalmente apolitic și nu vom permite politicului să influențeze instituțiile, fiindcă acest lucru a fost foarte grav”, precizând, totodată: ”Voi încerca să rămân o tehnocrată, politica nu mă interesează la momentul de față decât politicile de sănătate. Mă interesează să începem să muncim foarte repede și eu cred că asta o să facem. În ultimul timp, mă regăsisem foarte bine în spațiul de expertiză internațională și mă întrebam: „De ce trebuie să consult Guvernul Albaniei și al Kîrgîzstanului și al Kazahstanului și al altcuiva, când pot să-mi aduc acasă contribuția?”, după care a concluzionat: ”Eu cred că o să ne descurcăm. Sunt optimistă”.
Interviul integral îl puteți citi AICI


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *