Tunderea castanilor din orașul Călărași a stârnit reacții adverse

Păreri împărțite au locuitorii orașului Călărași față de aspectul castanilor de pe strada Ștefan cel Mare, care au fost curățați în această primăvară.

”Parcă-s niște păsări fără pene”, afirmă o călărășeancă supărată pe ”ciopârțirea” castanilor de pe o parte a drumului.
”Ți se rupe inima când te uiți la bieții copaci. Pentru noi era o mândrie această alee cu castani până în această primăvară. Mă mir că au tăiat fără milă din copaci și chiar nu cred că o să mai revină la forma pe care o aveau anterior. Eu cred că scopul de bază a fost să transforme copacii în lemne de foc”, a adăugat un alt trecător care ne-a surprins făcând poze copacilor.
Întrebat despre nemulțumirea trecătorilor față de modul de tăiere al copacilor, Gheorhe Stratan, directorul Gospodăriei Comunal-Locative Călărași, afirmă că încă în anul trecut s-a făcut un experiment vizavi de problema castanilor care au crescut prea înalți și încurcau firelor de înaltă tensiune. ”Atât la primărie, cât și la Gospodăria Comunală au fost făcute sesizări din partea locuitorilor de pe strada dată din cauza deconectărilor frecvente de energie electrică. De câte ori bătea mai tare vântul, se iscau probleme”, povestește dânsul.
Din acest motiv, anul trecut au fost tăiați din scurt câțiva copaci din preajma fostului Birou de documentare a populației. ”Să vedeți cât de bine și-au revenit copacii și ce formă frumoasă și-au luat. Aceștia nici nu s-au îmbolnăvit pe parcursul verii la fel ca ceilalți copaci”, a mai adăugat Gheorghe Stratan.
Potrivit lui, copacii care au rămas intacți în această primăvară, vor fi tăiați la anul următor, deoarece legea permite acest lucru doar în intervalul 1 februarie -16 aprilie. ”Chiar și acum am pe masă o cerere din partea locuitorilor caselor cu nr. 29 și 35. Aceștia ne roagă să tăiem și în preajma caselor lor castanii deoarece se confruntă cu probleme similare. Dar vom putea lua atitudine abia la anul, când vom avea voie”, mai spune directorul Gospodăriei Comunal-Locative Călărași.
Astfel, angajații Gospodăriei Comunal-Locative din Călărași își propun să mențină copacii la o înălțime potrivită, să nu-i lăse să crească prea sus. În așa mod vor avea și o formă mai frumoasă, dar și nici nu vor încurca firelor de electricitate, spun ei.
Aleea de castani din Călărași are circa 500 metri lungime.
Apopo, și orașul Ungheni are o alee de castani, care se consideră a fi cea mai lungă din Europa. Aceasta are o lungime de trei kilometri pe care sunt plantați circa două mii de castani. Aceasta a fost plantată acum 40 de ani.
În timp aceasta a devenit un important obiectiv turistic.
Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

  • Sunt situatii cand oamenii ocolesc autostrăzi pentru a păstra copaci, la Călărași nu s-a identificat soluția pentru niste fire electrice, trebuie cu regret, să distrugem o alee intreaga de 30 de ani pentru a pastra firele electrice. Asta este gândirea… Salut aceasta revolta la locuitorilor orasului. Am intervenit in repetate randuri, dar nu a fost suficient.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *