FOTO | A început pe timpul Guvernului Filat și s-a terminat pe timpul Guvernului Filip
”După trei decenii de așteptare, în Cornova lui Paul Mihail din nou va activa un centru cultural de toată frumusețea și care va purta numele marelui sociolog român Dimitrie Gusti”, a scris pe pagina sa de facebook Vasile Șoimaru, doctor în economie, publicist, un mare promotor al satului natal, Cornova, cetățean de onoare al Cornovei.
Dânsul a făcut și o mică incursiune în istoria acestui lăcaș al culturii: ”Construcția lui a început pe timpul Guvernului Filat și s-a terminat acum două săptămâini, pe timpul Guvernului Filip”, ca apoi să accentueze: ”Cu deschiderea Centrului a fost reabilitat și numele marelui sociolog român, Dimitrie Gusti, cel care acum 88 de ani a condus la Cornova cea mai mare cercetare monografică a unui sat românesc din perioada interbelică. Fostul cămin cultural inițiat de Dimitrie Gusti în perioada cercetării monografice, cămin care-i purta numele, a fost demolat în anul 1990 și iată că, după aproape trei decenii, în același loc s-a ridicat unul nou-nouț, de toată frumusețea”.
Construcția Centrului multifuncțional cultural de la Cornova a costat peste șase milioane de lei.
Edificiul are cinci încăperi și o sală mare, de festivități. Aici este găzduită biblioteca publică și căminul cultural. Aici vor activa și câteva cercuri pentru copiii și tinerii din sat.
”Peste o perioadă nu prea mare de timp, în fața Centrului va fi amplasat monumentul Marelui Gusti din partea comunității cornovene care nu uită de efortul Echipei de monografiști conduse de Profesorul Gusti, care a făcut din Cornova cel mai cercetat sat de la Atlantic până la Pacific”, a ținut să precizeze Vasile Șoimaru.
Dânsul, așa cum și-a obișnuit deja consătenii, și de data aceasta a venit cu oaspeți de marcă la inaugurarea oficială a centrului, printre care scriitorul Nicolae Popa, deputata Maia Sandu, lidera PAS. A fost prezentă și Iulia Pancu, președinta interimară a raionului Ungheni, sar și alte oficialități rationale, au venit și cornoveni stabiliți cu traiul în alte părți, și oaspeți din satele vecine.
De notat că evenimentul a avut loc de hramul satului, pe 6 mai.
Cu o săptămână înainte, pe 30 aprilie, Cnetrul cultural a fost sfințit de către Parohul Bisericii Mitropoliei Basarabiei „Sf. Gheorghe” din localitate, Sergiu Mereacre
”Bucuria cornovenilor nu are margini, pentru că de trei decenii așteaptă această clipă”, a mai scris Vasile Șoimaru.
Fotografii: Facebook / Vasile Șoimaru
Lasă un răspuns