Gara pașilor pierduți, așa a supranumit-o un istoric local. Se dorește revenirea la numele-i de odinioară

Edificiul gării feroviare din Ungheni odinioară, în perioada interbelică

Gara feroviară din Ungheni este cel mai vechi edificiu urbanistic, susține directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, Vasile Iucal, un înflăcărat promotor al valorilor și tradițiilor locale, în mod special.

A fost construită de ruși în anii 1874-1875.

”Prin această gară și-au purtat pașii țari ai Rusiei și regi ai României. Mari ștabi ai lumii socialiste și sovietice, dar și importante personalități ale neamului: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu…, astfel că lesne i-am putea spune ”Gara pașilor pierduți”, a scris istoricul pe pagina sa de facebook.

În anii interbelici, gara respectivă din Ungheni a purtat numele unui domnitor – Vasile Lupu.

Așa arată gara în zilele noastre. Foto: Vasile Iucal

După Războiul al doilea mondial, sovieticii i-au scos numele, au intervenit și în construcție, și în arhitectură. ”Schimbările sunt vizibile: edificiul poartă amprenta stilului ”Ampir stalinist”.  Și-atunci mă-ntreb dacă mai este cazul să i se reîntoarcă numele marelui voievod de odinioară, Vasile Lupu?”, a mai scris Vasile Iucal.

Arhitectul Victor Vieru, care a lucrat ani buni la Ungheni, a specificat: ”Aspectul inițial a fost mutilat la maxim”. Cu toate acestea, dânsul consideră că reîntoarcerea numelui pierdut este o faptă mareață. ”S-o facem”, a făcut dânsul un apel.

Și jurnalistul Ilie Gulca, originar din raionul Ungheni, e de părere că edificiul trebuie sa poarte numele domnului Tarii Moldovei, Vasile Lupu. ”În opina mea, trebuie revenit la spațiul public de odinioară, mai ales că în cazul acestui edificiu avem la ce reveni”, a punctat și dânsul.

Conform siteului https://ro.frwiki.wiki/ – Arhitectura Stalinistă sau în stil imperial stalinist, clasicism stalinistă, sau gotic stalinist sunt numele date la arhitectura a Uniunii Sovietice între 1933 , când schițele Boris Iofan pentru sovieticii palatului au fost aprobate oficial , și 1955 , când Nikita Hrușciov a condamnat „excesele” din ultimele decenii și a dizolvat Academia Sovietică de Arhitectură.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *