TOP cinci unghenence celebre

Tamara Isbășescu,
pictoriță
S-a născut la 28 ianuarie 1932 la Cornești. A decedat în 1989 la București.
Studii: Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București(1961)
A fost prezentă în expoziții din România. Numeroae lucrări ale ei se află în expoziții personale. Numele Tamarei Isbășescu se regăsește în volumul „Centenarul femeilor din arta românească”, iar lucrarea sa ”Nud” a fost prezentă în expoziţia „Centenarul femeilor din arta românească” de la Muzeul de Artă Braşov şi PostModernism Museum.
Neonila Negură,
filolog şi istoric literar român
S-a născut la 2 octombrie 1939 la Costuleni. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia limba rusă (1960) şi secţia engleză-română (1969) din Iaşi.
Specializări în Anglia, Germania, Portugalia, Irlanda de Nord etc.
Doctor în filologie (1979).
Cadru didactic universitar la Academia de Arte din Iaşi.
Colaborează la: ”Cronica”, ”Convorbiri literare”, ”Muzica, Arte” ş.a.
Este autoarea volumelor”G. G. Byron și A.S. Pușkin în lumina romantismului european”, ”George Enescu în spaţiul muzical american”, ”Roman Vlad – exeget al operei”, ”The Language of Arts English-tekts, Grammar and Exercises” etc.
Numele ei se regăsește în volumul ”Scriitori şi publicişti ieşeni contemporani” de Nicolae Busuioc (Iaşi, 2002)
Radmila Popovici,
textieră și poetă
S-a născut pe 31 august 1972, în satul Florițoaia Veche.
Studii: Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (1991-1996).
Debutează editorial cu volumul de poezie „Mi-s”(Editura „Prut Internațional”, 2008) și tot în acest an este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut, iar în 2010 devine membră a USM.
Este autoarea versurilor pentru mai multe spectacole muzicale, printer care: „Douăsprezece scaune”, montat de Petru Hadârcă la Teatrul Național „Mihai Eminescu” (muzică de Valy Boghean), povestea muzicală „Musca Bâza-bâzâita” (muzică de Iulia Sandu) și „Porțile” (compozitor – Ghenadie Ciobanu).
Colaborează cu mai mulți compozitori și interpreți de muzică ușoară, populară, clasică și pentru copii.
Cezara Kolesnik,
pictoriță
S-a născut pe 4 septembrie 1980, în orașul Cornești.
Studii: IESA, Paris, specializare Piața de artă și expertiză sec. XIX-XX, Universitatea din Sorbona, Paris, Franța; Master Istoria Artelor Contemporane, Universitatea din Burgogne, Dijon, Franța.
Are propriul atelier în Buxelles, Belgia.
A fost prezentă cu expoziţii în Bulgaria, Turcia, Belgia, Luxemburg, România etc.
În vara anului trecut, a organizat o Şcoală de vară cu tema: ”Claude Monet – sursele picturii moderne”, la Şcoala de Artă „Ion şi Doina Aldea  Teodorovici” din Cornești.  https://www.expresul.md/2018/08/06/o-celebra-pictorita-a-venit-la-cornesti-avandu-l-alaturi-pe-claude-monet/
Iuliana Gorea-Costin,
diplomată
S-a născut la 28 noiembrie 1957 la Cornești.
Studii: Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău (1982), Facultatea de Drept a acelieași universități (1990).
Specializări: Rusia, SUA, Franța, Elveția ș.a.
A publicat zeci de articole pe teme legate de promovarea cauzei românismului și spiritului moralei creștine în Basarabia în ziarele Literatura și arta, Mesagerul, Femeia Moldovei, Glasul Națiunii, Țara, Astra, Luminătorul, Pro Vatra, Generația ș.a.
A fost reprezentant permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei, apoi ambasador extraordinar și plenipotențiar în Consiliul Europei, impulsionând determinarea parcursului european al Republicii Moldova prin semnarea a peste 60 de convenții europene, soluționarea problematicii Mitropoliei Basarabiei și a „Grupului Ilașcu“, internaționalizarea diferendului transnistrean. Din 2003, este stabilită cu traiul la București.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *