La doar 20 de kilometri de Ungheni, una dintre cele mai frumoase clădiri din lume, văzute pe timp de noapte

Palatul Culturii din Iași pe timp de noapte

Dacă veți merge în fapt de seară la Iași, cu siguranță veți fi impresionați de Palatul Culturii, care se numără printre cele mai frumoase clădiri din lume ce trebuie văzute pe timp de noapte. Concluzia aparține Agenției de turism ”Rolandia”.

Palatul Culturii din Iași pe timp de noapte

Într-un top realizat recent, Palatul Culturii din Iași se clasează pe locul tei, după Palatul Regal din Madrid (Spania), și Palatul Peterhof din Sankt Petersburg (Rusia).
Palatul Culturii din Iași a fost construit  în perioada 1906-1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, atestată documentar începând cu 1434.
Istoria lui este foarte interesantă. În 1804-1806, prințul Alexandru Moruzi a construit un impunător palat domnesc, care, însă, a fost afectat de incendii. Palatul avea să fie refăcut de prințul Mihail Sturdza, în 1841-1843. După Unirea de la 1859 și mutarea capitalei la București (1862), clădirea devine palat administrativ.
Alte incendii devastatoare s-au abătut asupra ei, astfel că în 1906 a fost demolată. În 1907, au început lucrările de construcție a unui nou palat, păstrându-se din vechiul palat principalele temelii și o parte din zidurile etajului.
Palatal a fost inaugurat în anul 1926 de către regele Ferdinand al României.
Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. Din 1955, clădirea a devenit gazda unor instituții culturale din Iași.
Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.
Legenda spune că în proiectul inițial erau prevăzute 365 de camere. Sunt, însă, 298.
După restaurarea din 2008-2016, Palatul Culturii este una dintre cele mai impresionante construcții din Romania, cu o suprafață de 34.236 m p.
În topul realizat de agenția Rolandia, Palatul Culturii din Iași este urmat de Palatul Versailles din Paris (Franța), Palatul Hofburg din Viena (Austria), Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg (Rusia), Palatul Național Queluz (Portugalia), Palatul Umaid Bhawan din Jodhupur (India), Palatul Schönbrunn Viena și Palatul Național Pena (Portugalia).
În scurt timp, se pare, va fi la fel de spectaculos și terenul din jur, căci municipalitatea a scos la licitaţie proiectarea lucrărilor de reamenajare a esplanadei din faţa Palatului Culturii.  Proiectul va fi implementat pe o suprafaţă de peste 17.300 mp, cea mai mare parte a terenului fiind în faţa Palatului Culturii (14.500 mp), iar restul reprezintă spaţiul verde din spatele monumentului istoric.
Planul Primăriei constă în reamenajarea spaţiilor verzi, a amenajărilor peisagistice şi aleilor pietonale, precum şi montarea de mobilier urban.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *