Incendiile de vegetație, o problemă majoră care se repetă an de an

De când timpul de afară s-a încălzit, angajații Direcției Situațiilor Excepționale Ungheni au de lucru ca niciodată.
Doar în câteva zile s-au înregistrat 34 de incendii de vegetație. ”Imaginați-vă ce va fi când se va încălzi pe o perioadă mai lungă”, a făcut o remarcă Vladimir Gîrbea, inspector Secția apărare împotriva incendiilor din cadrul Direcției Situații Excepționale, după care a adăugat: ”Ne temem că numărul cazurilor se vor înmulți simțitpor”.
Potrivit dânsului, incendiile se răspândesc pe spații extinse, afectând hectare de vegetație. Cele mai afectate suprafețe au fost înregistrate în Sinești, Pîrlița,Valea Mare și Bumbăta.
”Suntem nevoiți să implicăm și Inspecția Ecologică Ungheni, și Inspectoratul de Poliție. Noi nu putem decât să atenționăm oamenii că utilizarea focului în apropierea spațiilor forestiere și suprafețelor cu vegetație uscată poate duce la incendii de proporții”, a subliniat Vladimir Gîrbea.
Și la Călărași au fost înregistrate arderi de vegetație. Potrivit lui Nicolae Steclari, șeful secției Situații Excepționale, numărul acestora a trecut deja de 30. ”S-au înregistrat mai puține incendii decât aceeași perioadă a anului trecut, dar nu pentru că lumea conștientizează pericolul, ci pentru că toamna a fost lungă și oamenii au reușit să mai facă ordine. Totuși, incendiile de vegetație mai rămân o problemă”, a spus dânsul.
Salvatorii și pompierii atenționează cetățenii, în vederea evitării incendiilor, să se abţină de la utilizarea sursei de energie termică şi a focului deschis, să nu utilizeze focul la nimicirea rămăşiţelor menajere.
În caz de depistare a focarelor de ardere, lichidaţi-le cu mijloace proprii, iar în cazul depistării incendiilor apelaţi de urgenţă la numărul de telefon 112.
Apropo, făptașii riscă amenzi de pînă la 12000 lei.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *