Au intrat în pielea bunicilor și a străbunicilor. Cine și de ce
Micuții de la grădinița ”Guguță” din Călărași au îmbrăcat costume populare, și-au luat ustensilele pentru croșetat și au mers la șezătoare. Acolo, au pus țara la cale, au cântat, au dansat, au spus glume și ghicitori, așa cum o făceau pe vremuri bunicii și străbunicii.
”Este o frumoasă tradiţie păstrată cu sfinţenie și scoasă la iveală din lada cu zestre”, a menționat educatoarea Elena Vîlcu, care a organizat, împreună cu copiii, șezătoarea ”De la lume adunate și – napoi la lume date”.
Potrivit dânsei, scopul a fost reînvierea sau, mai degrabă, evocarea unei şezători adevărate de pe timpuri. Pentru ca toate să fie ca la carte, au fost adunate numeroase informaţii, pregătirile au fost serioase.
”Părinții la care am apelat s-au mobilizat extraordinar, au amenajat sala aşa cum arăta cândva casa mare a strămoşilor”, a subliniat dânsa.
Chiar și cei care, la început, nu doreau să se implice activ în organizare, au cântat un șir de cântece dintre cele mai vechi și au demonstrat cum se dansa ”Coasa” și ”Alunelul” de cândva.
”Atmosfera a fost veselă, dinamică, toată lumea a cântat, a dansat, a spus glume, ghicitori, vorbe de duh, menite să dra un aer de veselie şezătorii”, a concluzionat educatoarea.
Lasă un răspuns