Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța

La 24 ianuarie curent, portalul Sputnik.md a publicat știrea „Moldovenii care își fac studiile în Franța, puși în mare dificultate – Video de la Paris”, în care se relatează despre protestul profesorilor și al elevilor din Franța împotriva inițiativei autorităților franceze de a introduce taxe universitare pentru studenții care nu sunt cetățeni ai statelor membre UE. În articol se afirmă eronat că noile taxe vor fi achitate anual, iar titlul sugerează că vor fi afectați de majorări moldovenii care deja își fac studiile în Franța. În realitate, vor plăti taxe de înscriere majorate doar studenții străini care vor fi înregistrați pentru prima dată în sistemul de învățământ superior francez, nu și cei care deja își fac studiile în Franța.
„Potrivit noilor reguli, cetățenii din afara UE vor trebui să plătească anual 2 mii 770 de euro pentru programele de licență, începând cu septembrie 2019, iar programele de masterat și doctorat vor costa 3 mii 700 de euro – ceea ce reprezintă o creștere de aproape 15 ori mai mare, comparativ cu taxele curente”, se menționează în știrea, însoțită de transmisiunea video a protestelor de la Paris. În textul articolului se afirmă că vor trebui să achite taxe majorate toți studenții din afara Uniunii Europene, iar titlul pune accent pe moldovenii care își fac studiile în Franța și care ar fi puși în mare dificultate.
Portalul Stopfals.md a solicitat Ministerului pentru Învățământ Superior din Franța informații suplimentare despre categoriile de studenți care vor plăti taxe majorate. Prin intermediul Ambasadei Franceze în Moldova, ministerul a transmis un răspuns, în care se menționează că taxele de înregistrare în universitățile publice franceze sunt relativ scăzute, iar din bugetul public este achitată cea mai mare parte a costului real al studiilor.
Vor plăti taxa de înscriere doar studenții noi, originari din țările non-UE
În răspunsul ministerului francez se spune că studenții originari din țările care nu sunt membre UE vor achita o taxă de înscriere, și nu taxe de studii: „Pentru studenții străini care vor sosi în Franța în 2019 și care vor fi înregistrați pentru prima dată în sistemul nostru de învățământ superior, guvernul francez va plăti două treimi din costurile cursurilor lor. Taxa de înscriere va fi de 2.770 de euro la nivel de licență și 3.770 de euro la nivel de Master și Doctorat”.
În ceea ce privește studenții moldoveni care, potrivit Sputnik.md, sunt puși în dificultate, din răspunsul oficial aflăm că aceștia ar putea fi scutiți de taxe majorate dacă îndeplinesc câteva condiții: „Pentru mulți dintre studenții moldoveni situația nu se va schimba prea mult în comparație cu anii precedenți. Aceștia ar beneficia de aceleași taxe ca și cele aplicate studenților francezi și studenților din statele membre ale UE, dacă se află în una din următoarele situații: au pașaport românesc sau pașaport din orice altă țară a UE (în 2019, 70% dintre candidați se află în această situație); au fost deja înregistrați într-o universitate franceză pentru anul școlar 2018/2019 și își continuă studiile; vin să studieze în Franța în cadrul unui parteneriat între universități, care include o scutire de la plata taxelor de înscriere, cum este cazul programelor de schimb Erasmus Plus și pentru supravegherea comună a tezelor; vin să studieze în Franța cu o bursă sau cu o scutire de taxă de înscriere acordată de universitatea franceză; au statut de rezident în Franța”.
Sistemul de învățământ superior din Franța este considerat unul dintre cele mai bune din lume, iar taxele de studii sunt relativ scăzute raportate la calitatea studiilor.
 Lilia Zaharia, Stopfals.md
Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusive a Asociației Presei Independente (API) și nu reflect neapărat opinia uniunii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *