A fost lansată o monografie despre cel mai mare sat din regiune

Evenimentul de lansare a monografiei satului Sipoteni

Evenimentul de lansare a monografiei satului Sipoteni

”Sipoteni din Valea Pojarnei” este titlul unei vaste monografii care abundă în date, istorisiri și fotografii – toate cu referire la cel mai mare sat din raionul Călărași, cu o populație de circa 7000 de locuitori.
Volumul este semnat de Vasile Trofăilă, autor de nuvele istorice, povestiri şi schiţe documentare.
Potrivit lui, în cele 255 de pagini se regăsesc documente vechi, preluate din Arhiva Națională a Moldovei, din arhiva raională, sunt imagini din fototeca primăriei Sipoteni, din albumele locuitorilor din Sipoteni.
”Ne-am străduit să imortalizăm în această carte cât mai multe date interesante despre Sipoteni. Dacă, totuși, mai există unele lucruri care ar merita să rămână mărturie urmașilor, îndemnăm generația tânără să adune materialele și, de ce nu, să scoată, într-o ediție ulterioară, un volum și mai amplu”, a făcut o remarcă primarul de Sipoteni,  Vasile Rață, care a inițiat și a dus la bun sfârșit realizarea acestei cărți.
După ce a făcut o incursiune în conținutul cărții, autorul a apreciat receptivitatea autorităților de la Sipoteni la orice solicitare a sa. Vasile Trofăilă a oferit și unele detalii legate de proveniența denumirii localității, despre legenda satului, vestigiile găsite aici de către cercetători, a vorbit despre formarea numelor de familie, precum și alte date interesante legate de administrarea satului în diferite perioade, despre impactul războaielor asupra localnicilor, deportări, foamete etc.
”Un sat care și-a scris monografia este un sat care va rămâne în istorie”, a subliniat Silviu Tabac, doctor în istorie specializat în heraldică, vicepreședinte al Comisiei Naționale de Heraldică a Republicii Moldova, prezent la evenimentul de lansare.
Pentru contribuția adusă la realizarea cărții ”Sipoteni din Valea Pojarnei”, atât Vasile Trofăilă, cât și Silviu Tabac au fost răsplătiți cu diplome de onoare din partea primăriei.
Doina Harea
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *