Fost deputat despre actuala campanie electorală: ”Ce faceți, oameni buni?”

Alexandru Lipcan

Alexandru Lipcan

 
Alexandru Lipcan este bine cunoscut în regiunea Călărași-Ungheni, căci a lucrat pe vremutri secretar al Consiliului Raional Călărași, apoi șef de direcție la Prefectura Ungheni. În perioada 2005-2009 a fost deputat în Parlament din partea Alianței Moldova Noastră (AMN).  
 
Cu doar câteva zile înainte de sfârșitul campaniei elctorale, dânsul a așternut pe hârtie următoarele gânduri:

  • În campania electorală actuală, mreaja administrativă este cu mult mai dură și mai puternică decât alte ori.
  • Sondajele de opinie (buimăcirea alegătorilor) ba-i ridică pe unii concurenți, ba îi coboară pe alții, evident, după cine și cum a plătit.
  • Analiști, angajați de o parte sau de alta, dibăcesc cele mai  senzaționale și, pe alocuri, stupide scenarii de formare a alianțelor post-electorale.
  • Își joacă cu zel rolul de manipulatori posturi TV, bloggeri, troli și alte entități media cunoscute și mai puțin cunoscute.
  • Deocamdată, tace clerul. Oare?! Posibil, până la Liturghia din 24 februarie.
  • Face de gândit dacă nu cumva  am putea avea o primăvară roșie.

Vedeți textul integral: 
Cu ceva timp în urmă, am postat pe Facebook câteva rânduri scrise de Nicolae Paul Mihail, care sunt caracteristice și spiritului societății moldovenești în momentul de față: „Un car cu proști s-a răsturnat/ Într-un oraș destul de mare,/ Dar unde-anume s-a întâmplat…/ Vom ști precis după votare”.
Această postare a fost redistribuită de… aproximativ 6000 de ori! Sunt și multe comentarii. Unii chiar au numit data și localitatea unde se va răsturna carul.
În viziunea mea, întâmplarea poate avea loc pe 24 februarie 2019 în  Republica Moldova. De ce?
În campania electorală actuală, mreaja administrativă este cu mult mai dură și mai puternică decât alte ori. Nu este scăpat din vizor nimeni din cei care, într-un fel sau altul, au tangență, oricât de mică ar fi ea, cu puterea sau cu administrația. Toți sunt constrânși să se implice în jocul electoral. Puțini sunt cei ce reușesc să evite această mreajă nemiloasă.
Să vedem dacă acest exces de zel, manifestat cu înverșunare, n-o să provoace un dezgust total față de promotorii acestuia.
Sondajele de opinie (buimăcirea alegătorilor) ba-i ridică pe unii concurenți, ba îi coboară pe alții, evident, după cine și cum a plătit. Iar dacă, cumva, cifele prognozate vor fi cu mult diferite de rezultatele scrutinului, vinovați de eroare vor fi declarați respondenții, adică alegătorii, care, de frică, n-au răspuns cinstit la întrebările  operatorilor de sondaje.
Analiști, angajați de o parte sau de alta, dibăcesc cele mai  senzaționale și, pe alocuri, stupide scenarii de formare a alianțelor post-electorale. Sunt, de fpat, alte soiuri de „droguri”, menite să turmenteze conștiința electoratului agitat.
Se creează impresia că avem de a face cu o caracatiță politică. Partide peste partide. Unele bănuite că sunt sateliții altora și invers.
Nu puteau lipsi în această campanie candidații independenți și dependenți de aceiași caracatiță. Am văzut lansări neașteptate și caraghioase ale unor concurenți, precum și atacuri murdare și alogice între oponenții care se voiau pe aceeași parte a baricadei.
Uneori, ai impresia că majoritatea evenimentelor electorale pentru mai mulți concurenți se programează, se lansează și se monitorizează dintr-un singur centru de comandă, chiar dacă, pe alocuri,  spontanietatea și impactul  așteptat al unor „bombe electorale”  sunt tirajate într-o manieră foarte camuflată.
Își joacă cu zel rolul de manipulatori posturi TV, bloggeri, troli și alte entități media cunoscute și mai puțin cunoscute, toate la un loc constituind decorul informațional al spectacolului electoral.
Despre certificate de integritate și candidați condamnați, despre filtre și infiltrați mi-i silă să spun ceva.
Deocamdată, tace clerul. Oare?! Posibil, până la Liturghia din 24 februarie.
Personal, am rămas perplex după prestația unei concurente care, în cadrul unor dezbateri electorale de la un post privat de televiziune, fiind întrebată: „Când se vor resimți succesele colhozului proaspăt înființat?”,  a răspuns cu seninătate: „La primăvară”.
S-ar putea să aibă dreptate. Mai ales că am văzut  un deputat la volanul unui  motobloc pe care îl ducea să-l jertfească în colhozul vizat.
Face de gândit dacă nu cumva  am putea avea o primăvară roșie, căci majoritatea acțiunilor și comportamentul actorilor electorali spre asta duc.
În acest context, voi aminti renumita expresie a unui fost mare politician de la noi, care, în noaptea de după alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, s-a adresat către națiune cu o întrebare nevinovată: „Ce-ați făcut, oameni buni?”.
18 februarie 2019


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *