Știați că Republica Moldova se află printre țările cu cele mai multe decese cardiovasculare, provocate de alimentația incorectă? Ce spun medicii

O asemenea alimentație nu poate duce la nimic bun

O asemenea alimentație nu poate duce la nimic bun

Potrivit unui studiu realizat de către savanții Universității ”Friedrich Schiller” din Jena, Germania, la comanda Organizației Mondiale a Sănătății și prezentat la finele anului 2018, Republica Moldova se situează pe primele locuri într-un unui clasament al țărilor în care sunt înregistrate cele mai multe decese, cauzate de bolile cardiovasculare.
”În prezent, majoritatea bolilor cardiovasculare au la bază o alimentație care nu corespunde nici pe departe unei alimentații sănătoase. Oamenii consumă multe grăsimi, sare, zahăr, se mișcă foarte puțin și, în consecință, se îmbolnăvesc grav”, spune șeful secției neurologie a Spitalului Raional Ungheni, Valeriu Jardan. Astfel, cea mai mare parte a celor care ajung la spital cu diverse boli cardiovasculare, le-au obținut din cauza alimentației proaste.
Nu întâmplător, Republica Moldova este pe locul 5 în acest top, care cuprinde 51 de țări din Europa de Vest, Europa de Est și Asia Centrală. Perioada analizată a fost 1990-2016.
Primul stat în topul cu cea mai înaltă rată a mortalității cardiovasculare, cauzată de alimentația incorectă, este Uzbekistan, după care urmează Turkmenistan, Kârgâzstan, Ucraina și Republica Moldova. Următoarele cinci țări tot au făcut parte din fosta URSA. Este vorba de: Azerbaijan, Belarus, Tadjikistan, Kazahstan, Rusia. La polul opus se află Spania, Israel și Franța.
Doar în anul 2016, în Republica Moldova au decedat, din cauza maladiilor cardiovasculare dezvoltate de alimentația incorectă, 14746 de persoane, ceea ce reprezintă 34% din totalul deceselor provocate de bolile cardiovasculare.
Ce-i de făcut? Sfatul medicului
Potrivit lui Valeriu Jardan, medic neurolog, oamenii ar trebui să consume cât mai multe legume și fructe, nuci, cereale integrale, să renunțe la produse afumate, costițe, carne de porc, rață, gâscă în favoarea celei de vită și pui (fără piele). E bine de consumat produse din fasole, linte, porumb.
Importantă e și alimentarea la timp, iar cina trebuie să fie cel târziu la ora 18.00. Nu uitați de apă; e de preferat apa plată și mai puțin carbogazoasă.
Pentru a reduce riscul unor boli cardiovasculare este obligatorie mișcarea, sportul, dar și evitarea fumatului, a consumului excesiv de băuturi alcoolice și dulci .
O dietă echilibrată poate preveni unul din cinci decese premature, susțin specialiștii.
Apropo, numărul deceselor atribuite bolilor cardiovasculare a crescut de la 12,3 milioane în 1990 la peste 17,6 milioane – în 2016. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că în următorii 20 de ani vor muri din cauza bolilor cardiovasculare peste 22 milioane de persoane.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *