Revine anul 1937? Cronica arestării în plină stradă a liderului Platformei DA din Ungheni
Vineri, 12 octombrie, ora 16.00. Gheorghe Petic, liderul organizației teritoriale Ungheni a Platformei Dreptate și Adevăr, Gheorghe Petic, cel care s-a remarcat în ultima vreme prin mai multe acuzații aduse factorilor de decizie din cadrul Serviciului Vamal și Ministerului Afacerilor Interne că ar coordona traficul de țigări spre România, a fost reținut în fața Primăriei Ungheni. De el s-au apropiat două persoane în civil, care i-au spus să le urmeze la Inspectoratul de Poliție Ungheni.
Gheorghe Petic a reușit să transmită în direct momentul reținerii.
Chiril Moțpan, secretarul general al Partidului Platforma demnitate și Adevăr (PPDA), anunță pe pagina sa de facebook despre arestarea lui Gheorghe Petic. ”Potrivit informațiilor obținute, Partidul Democrat, prin numitul Gherasimov, reprezentantul Guvernului la Ungheni, avea poruncă strașnică de la superiorii săi să organizeze o provocare răsunătoare pentru a-l putea reține pe Gheorghe Petic. Chiar s-a incercat racolarea unei tinere care să-l seducă pe colegul nostru, doar că vor reuși să-l încătușeze”, a notat dânsul.
PAS cere eliberarea imediată a liderului Platformei DA din Ungheni și solicită conducerii MAI să ofere, de urgență, explicații privind acest caz.
”Opriți arestările și hărțuielile politice! Tupeul regimului nu are margini.[…] Aceste acţiuni, care amintesc de cele mai sinistre practici staliniste, când celor indezirabili regimului li se aduceau învinuiri halucinante, fac ca temerile expuse de europarlamentari, precum că alegerile pot fi fraudate, să prindă contur”, se arartă în mesajul PAS.
12 octombrie, 18.34:
După ce mai mulți reprezentanți ai presei au încercat să afle care a fost motivul reținerii lui Gheorghe Petic, Inspectoratul General al Poliției, a venit cu o explicație pe pagina sa de facebook: ”Astăzi, aproximativ la ora 14.50, a parvenit un apel telefonic la serviciul 112 de la o locuitoare a orașului Ungheni, precum că ar fi fost violată de către un bărbat.
Poliția s-a deplasat la fața locului pentru a stabili toate circumstanțele.
În urma audierii victimei de 31 de ani, s-a stabilit că presupusul suspect este un bărbat de 41 de ani, locuitor al orașului Ungheni.
Victimei i-a fost acordată asistență psihologică, fiind dispusă efectuarea expertizei medico-legale. La fața locului lucrează experții din cadrul Centrului de Expertiză Judiciară și Criminalistică pentru acumularea probelor existente.
În acest caz a fost pornită o cauză penală pentru viol. Suspectul a fost reținut pentru 72 ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 5 ani”.
Întâmplător sau ba, imediat după reținere, la Inspectoratul de Poliție Ungheni a și apărut o echipă de filmat de la una dintre televiziunile holdingului liderului PD, Vlad Plahotniuc.
Peste câteva ore, a apărut și o echipă de la Jurnal TV, față de care, însă, angajații poliției au fost mult mai reticienți.
13 octombrie, ora 8.05
La Ungheni se deplasează o echipă a PPDA din Chișinău, în frunte cu vicepreședintele Alexandru Slusari și Chiril Moțpan.
În fața mulțimii adunate la Inspectoratul de Poliție Ungheni, iese comisarul Igor Vrănescu, care încearcă să facă unele explicații, dar în scurt timp, sub presiunea întrebărilor parvenite, renunță și pleacă.
13 octombrie, ora 12.00
Fostul procuror al Chișinăului, Ivan Diacov, vine cu o reacție pe pagina sa de facebook.
”În cei 35 de ani de activitate în procuratură, preponderent ocupîndu-mă de exercitarea urmăririi penale, am primit zeci de cereri despre viol. N-am avut nici un caz, ca victima să telefoneze peste 15 minute după ce a fost agresată. Ca regulă, victima, după viol, este șocată, stresată, psihologic derutată de situația jenantă în care a nimerit. Ca regulă, victima se consultă cu persoane apropiate și se prezintă la procuratură sau poliție peste câteva ore sau zile și cu greu se hotărăște de a depune cerere oficială pentru a face denunț despre crimă.
La telefon n-am fost anunțat despre viol de către victimă nici o dată.
Īndată după primirea și înregistrarea denunțului despre viol, ca regulă, poliția se deplasează la fața locului, pentru a examina locul crimei și a ridica posibilele probe material, apoi eliberează victimei îndreptare le expertul medico-legal pentru examinarea corporală și ridicarea posibililor probe biologice.
Expertiza biologică se numește de către ofițerul de urmărirea penală prin ordonanță, după colectarea probelor, ca regulă peste două-trei zile sau mai mult după pornirea urmăririi penale.
Rezultatul expertizei biologice poate fi gata aproximativ peste două săptămîni de la data numirii, dar poate să dureze și 1-2 luni, în funcția dacă laboratorul dispune de toate reactivele.
Numai în dependență de toate probele acumulate,circumstanțele cazului și luînd în vedere caracteristica persoanei suspecte și a părții vătămate ofițerul de urmărire penală decide să rețină sau nu persoana bănuită cu informarea procurorului”, a explicat dânsul.
Gheorghe Petic este transferat la Nisporeni, pe motiv că izolatorul de detenție din Ungheni este în reparație.
15 octombrie. Are loc o ședință de judecată în cazul lui Gheorghe Petic. ”Nu am violat pe nimeni. Este un dosar politic. Toată șansa ca eu să ies la libertate este de a sensibiliza opinia publică. În caz contrar, eu am să fiu Braguța 2. Vă garantez.
Nu am violat pe nimeni. V-am spus în repetate rânduri că eu voi fi arestat, problema era în timp”, a spus în sala de ședințe Gheorghe Petic.
Reacții după arestare:
Inga Grigoriu: Consider că este o răpire ceea ce i s-a întâmplat colegului nostru, Gheorghe Petic. La fel ca și răpirea celor 7 profesori de la liceul „Orizont”. Poliția politică a lui Jizdan, gruparea criminală a lui Plahotniuc – toți împreună complotesc zilnic asupra celor care au curaj să li se opună. Gheorghe este împreună cu noi, pe baricade, începând cu 2015. Împreună am creat echipe de oameni curajoși, iar el, în Ungheni, s-a remarcat îndeosebi prin deconspirarea schemelor criminale de contrabandă.
Maria Ciobanu: Arestarea lui Gheorghe Petic în plină stradă aduce în actualitate anul 1937. Numai un regim banditesc își poate permite să încarcereze o persoană în temeiul unui denunț. (…) Nu Gheorghe Petic trebuia arestat, ci Iurie Leancă, Ilan Șor și toți hoții de la guvernare, care se cred în afara legii pentru vecie.
Angela Aramă: Nu-l bociți pe Gheorghe Petic. El a deconspirat scheme criminale, pentru că este un om demn, vertical, plin de curaj. Nu el e sărman, ci proștii care nu conștientizează pericolul, acei care fac jocurile mafioților de la putere, inclusiv polițiștii imbecili care execută ordinele nedrepte, acei care se gudură pe lângă partidul lui Plaha și se căpătuiesc prin fraudă, acei care bagă capul în nisip și pretind că nu au alternativă – acestia sunt sărmani. Iar Gheorghe nu a luptat și nu luptă de unul singur, el este un lider care face istorie!
One Comment
Treb de ajuns la CEDO