O tânără ungheneancă a ajuns pe prima pagină a unui ziar din SUA

Valeria Nemțeanu cu bătrâna Arliss
Valeria Nemțeanu cu bătrâna Arliss

La o lună după ce a ajuns în SUA, Valeria Nemțeanu, o tânără de doar 17 ani din Ungheni, a ajuns pe prima pagină a unui ziar local din statul Nebraska.  
În SUA a plecat, grație Programului FLEX, care oferă elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA, absolut gratuit, căci este finanțat în întregime de Guvernul SUA.
Astfel, visul ei de a studia peste Ocean  s-a împlinit. Valeria este acum elevă la o școală din orașul Arapahoe, statul Nebraska. La noi, tânăra ar fi trebuit să fie în clasa a XI-a la Liceul ”Ion Creangă” din Ungheni.
Foștii ei colegi, dar și profesori, au doar cuvinte bune în adresa ei.
”Valeria e o fire foarte activă și foarte optimistă. A făcut dintotdeauna voluntariat, a făcut tot ce i s-a cerut. În plus, venea și cu idei proprii. Tot ce își propune ea realizează. S-a implicat pentru a-i ajuta pe cei mici și pe cei mai în vârstă. Are un caracter deosebit”, povestește despre Valeria Nemțeanu fosta ei dirigină, Olga Rotaru.
”Este o persoană foarte sociabilă, foarte pozitivă. Este deschisă spre noi proiecte, se implică activ în diferite activități. Ea umplea clasa cu prezența ei”, a recunoscut colega ei, Ana-Maria Crudu. ”Se implica mereu în diverse activități, voia să ajute bătrânii, făcea voluntariat. O făcea din suflet pentru persoanele neajutorate”, a adăugat un alt coleg de-al Valeriei de la Liceul ”Ion Creangă”, Sergiu Postolachi.
”Este o persoană foarte deschisă și prietenoasă. Are potențial pentru un viitor foarte fericit și  luminos. Noi ne cunoaștem din clasele primare și îi simt acum lipsa, pentru că ea este una dintre cele mai apropiate prietene ale mele. E cam dificil să nu o văd în fiecare zi lângă mine, dar o susțin absolut  în toate”, a menționat și Veronica  Condurachi.
Am întrebat-o pe Valeria cum se descurcă în SUA. A răspuns că are, la școală, un program foarte încărcat, dar și foarte interesant. Studiile încep la ora 8:00 și se termină la 16:00. Zilnic, are nouă ore; o oră de studii durează 50 de minute. ”Nu e atât de dificil cum s-ar părea. Din contră, e foarte interesant. În plus, ai avantajul că-ți alegi disciplinele pe care vrei să le studiezi. Eu mi-am ales istoria lumii, spaniola, istoria Americii, limba engleză, marketing-ul, muzica și o disciplină despre carieră și viitor”, a precizat tânăra.
Activitățile zilnice de acolo au făcut-o să-și deschidă și un canalul de youtube, unde postează diverse filmulețe video, în care povestește despre întâmplările din experiența sa americană, cum își petrece timpul în SUA. Valeria a mărturisit că e foarte încântată de oamenii de acolo.
Chiar recent, a apărut pe prima pagină a ziarului local ”Arapahoe Public Mirror”. Asta, pentru că imediat ce a pășit pe pământ american, a început să facă volintariat.
”Am mers, împreună cu noii mei colegi, la o casă de bătrâni cu îngrijiri speciale. Acolo am cunoscut-o pe Arliss, o bătrână tare amuzantă și binevoitoare. Ne-am împrietenit foarte repede.  Cred că ziariștilor le-a plăcut că mă înțelegeam bine cu bătrâna și mi-au facut o fotografie”,  povestește Valeria.
Dar acea fotografie este însoțită și de o legendă, în care se vorbește despte tânăra moldoveancă ce a venit în SUA pentru studii. Valeria a recunoscut că este foarte mândră și că voluntariatul nu-i este străin.
Apropo, Programul FLEX prevede ca orice tânăr ce ajunge în SUA să facă 50 de ore de voluntariat. Ei bine, Valeria și-a propus că în lunile în care se va afla acolo să facă 100  de ore de voluntariat.  ”Voluntariatul pentru mine este o plăcere. Trebuie să găsim timp mereu pentru a face o faptă bună”, a subliniat ea.
Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *