Dumitru Scvorțov – Russu, promovat intens la baștina sa

Își doresc ca sculptorul Dumitru Scvorțov – Russu să devină celebru la el acasă și au hotărât să îl promoveze pe toate căile posibile. Astfel, pe 10 octombrie, acesta a fost comemorat la baștina sa, Călărași. Iar pe 26 octombrie acesta ar fi împlinit 92 de ani de la nașterea sa.

În acea zi, Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași a fost neîncăpător. Vizitatorii, iubitori ai artei și frumosului, au venit să facă cunoștință, sau să mai admire încă o dată opera sculptorului-monumentalist Dumitru Scvorțov – Russu, aici fiind organizată o expoziție comemorativă. ”Opera lui Dumitru Scvorțov este o perlă a orașului, dar și a raionului Călărași”, a făcut o remarcă președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, prezent și dânsul la eveniment.
De menționat că sculpturile au fost donate de fiica sa, Mariana Scvorțov, care este stabilită cu traiul în Germania de ani buni. ”Nu regret vreodată că am făcut această alegere, că am făcut cadou aceste lucrări orașului Călărași, orașul de baștină al tatălui meu. Și îmi pare bine că aceste lucrări sunt bine păstrate, apreciate și promnovate”, a subliniat Mariana Scvorțov, care a venit din Germania special pentru a-l comemora pe tatăl său. Dânsa a venit împreună cu prietenul de familie, arhitectul Tudor Cazacu. Ei nu au venit cu mâinile goale, ci au adus un cadou prețios pentru muzeu: sculptura ”Meșterul Manole”.
Astfel, datorită ei, muzeul din Călărași s-a îmbogăți și cu sculpturi, și picturi, și grafică, și scrisori, și fotografii de-ale artistului. De menționat că Muzeul din Călărași deține la moment circa 200 de sculpturi de-ale lui Dumitru Scvorțov – Russu. ”Toată viața lui e aici, la noi în muzeu!”, a menționat cu ceva timp în urmă Ana Pșenițchi, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași.
Iar elevii de la Școala de Arte din Călărași au desfășurat una din orele de pictură în curtea muzeului, pictând astfel sculptura lui Dumitru Scvorțov – Russu: ”Bătrânii”. ”A fost un eveniment reușit, iar în doi ani am reușit să îl promovăm pe Dumitru Scvorțov – Russu, iar călărășenii deja știu cine a fost, este și va fi Dumitru Scvorțov”, a subliniat și Efimia Luca de la muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.
De notat că la 14 iunie s-au împlinit 27 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Dumitru Scvorțov – Russu a activat la Chișinău, acolo fiind și înmormântat.


 
[button icon=”envelope-o” bg_color=”grey”]IMPORTANT: Să respectăm dreptul autorului! Preluarea articolelor de pe site-ul Expresul.md se face doar până la 300 caractere, indicându-se sursa (www.expresul.md – link activ). [/button]


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *