Un bust al lui Dimitrie Cantemir va fi dăruit orașului Ungheni. Vedeți când și de către cine

Aici va apărea un scuar și bustul lui Dimitrie Cantemir
Aici va apărea un scuar și bustul lui Dimitrie Cantemir

După mai bine de 40 de ani de când bibliotecii publice din Ungheni i s-a conferit numele lui Dimitrie Cantemir, se pare că, în sfârșit, în fața bibliotecii va apărea un bust al domnitorului și marelui cărturar.
Președinta raionului, Ludmila Guzun, și-a exprimat speranța că se va reuși până la 26 octombrie, când se împlinesc 345 de ani de la nașterea acestuia.
În aceste zile, scuarul din preajma bibliotecii e de nerecunoscut. A fost scos asfaltul vechi, care era plin de gropi și praf, astfel că terenul din jur seamănă cu un câmp arat.
”Pentru cineva poate că e o arătură. Pentru noi e un nou început, căci se pregătește terenul pentru amenajarea unui scuar ca la carte”, a spus primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, după care a specificat: ”În scurt timp, se vor pava aleile cu pavele vibropresate, în două culori. Vor fi instalate bănci, coșuri de gunoi. Se prevede și iluminarea scuarului, unde vor fi folosite corpuri de iluminat tip lead. Va fi pregătită și fundația pentru un bust al lui Dimitrie Cantemir”.
Potrivit dânsului, lucrările respective vor costa 400 mii de lei, bani oferiți din bugetul de stat.
”Eu am venit cu inițiativa de a instala la Ungheni un bust al lui Dimitrie Cantemir în fața bibliotecii care-i poartă numele cu vreo 10-15 ani în urmă. De fiecare dată mi se spunea că nu-s bani pentru aceasta. De aceea am hotărât să donez bustul lui Cantemir, realizat în bronz, orașului”, a declarat sculptorul Ion Zderciuc, originar din Ungheni.
Rămâne ca autoritățile să-și asume toate cheltuielile pentru soclu. ”Am convenit cu sculptorul Ion Zderciuc ca postamentul  să fie realizat din piatră de Cosăuți. Dânsul va alege bucata de piatră necesară, va realiza postamentul, iar Consiliul Raional va acoperi cheltuielile ce se impun”, a subliniat președinta raionului.
Palma a fost bătută săptămâna trecută, când au fost inaugurate cele 17 sculpturi realizate în cadrul Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră ”Istorie, Cultură și Civilizație Românească”, care a avut loc la Ungheni în luna august.
”Va fi un cadou frumos nu doar pentru bibliotecă, ci și pentru întreaga comunitate. De mult așteptam un asemenea bust în fața bibliotecii, căci anume așa îi stă bine unei instituții de cultură. Se pare că, în sfârșit, a venit timpul ca el să fie instalat”, a subliniat directoarea bibliotecii, Nadeja Mihai.
Biblioteca Publică ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni este una dintre cele mai mari din afara Chișinăului.
A fost fondată în anul 1946 și are, la ora actuală, peste 90 mii de cărți. Numărul cititorilor depășește cifra de 5000.
Bustul lui Dimitrie Cantemir va fi a zecea lucrare, pe care o lasă la Ungheni Ion Zderciuc.
Mariana Gasnaș

Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *