De vorbă cu tineri despre… tineri. Marin Bodrug: ”Nu regret nici un pic că am rămas acasă. În Moldova tot poți face carieră”

Mihai Bodrug
Mihai Bodrug

Sunt tineri, activi și mereu în căutarea soluților pentru a rezolva problemele comunității. Deși au familii și responsabilități duble, nu uită de locul în care s-au născut și răspund promt la problemele din oraș.  Cu doi dintre tinerii ungheneni am discutat recent.

Mihai Bodrug
Mihai Bodrug

Marin Bodrug are 27 de ani, activează  în cadrul Biroului politici de reintegrare al Cancelariei de Stat. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, iar masteratul – la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.
Deși lucrează la Chișinău, rămâne conectat în permanență la tot ceea ce se face la Ungheni.
Cum vedeți dezvoltarea profesională a tinerilor în Republica Moldova?
Nu am simțit vreo piedică majoră pentru a crește profesional. În foarte multe instituții publice a demarat un proces de recrutare a tinerilor care demonstrează eficacitate, polivalență și doresc cu ardoare să cucerească noi culmi.
Care sunt problemele cu care se confrunta azi tinerii?
Cred că lipsa unei locuințe proprii, poate salariile care nu corespund necesităților. Evident, corupția în sistemul medical și în universități, fragmentarea tinerilor în contextul manipulării politice și  propagandei din est.
Cât de receptivi sunt tinerii la problemele comunității?
Dacă e să mă refer la cei care-mi urmăresc blogul bodrug.eu, când abordez vreo problemă din comunitate, reacțiile-s diferite. Ele pot fi negative asupra situației sau asupra abordării, dar și pozitive. Per general, în opinia mea, tinerii susțin cea ce scriu atâta timp cât nu îi afectează personal.
Cum poate fi caracterizat un tânăr din zilele noastre?
Una dintre cele mai mari probleme o constituie faptul că sunt manipulați și nu au verticalitate. Și mai rău e faptul că nu își cunosc istoria, or, cei ce își uită istoria riscă să o repete. Odată ce tânărul are perseverență și ambiție, atunci are toate șansele să obțină succes. Cu cât persoana cunoaște mai multe, în special domeniul în care activează, atunci lipsa verticalității politici în țară nu îl va afecta.
De ce ați  rămas în Republica Moldova?
Niciodată nu m-am gândit serios la faptul de ce am rămas. Poate, pentru că m-am angajat încă în timpul facultății, ori că mereu am tins spre o carieră pe eșchierul politic. Un lucru e cert, nu regret nici un pic că am rămas acasă. În Moldova tot poți face carieră. Uneori, ni se întâmplă să nu prețuim corespunzător valoarea și frumusețea plaiului natal. Fiind plecat peste hotare, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, înțelegi adevărata valoare a patriei Despre acest lucru m-am convins personal de fiecare dată când am mers în străinătate.
Ce valoare are patriotismul în viața voastră?
Eu peste tot port cu mine Sfântul Tricolor, așa îmi place să-i spun. Pentru mine, tricolorul reprezintă patria, familia și tendința națiunii noastre spre pace, spre progres. Suntem obligați moral și istoric să nu permitem dispariția tricolorului, a limbii și națiunii române. În același context, oriunde am fost, mereu am promovat imaginea municipiului Ungheni.
Cum vedeți Republica Moldova peste 10 ani?
Un stat urbanizat cu o populație rurală mai mică de 30%, un stat asociat la Uniunea Europeană, ipotetic, mai aproape de România Mare. Mi-aș dori să văd aici o populație de minimum 2 milioane de locuitori, în contextul în care exodul gulerașelor albe și aurii nu va fi stopat.
Vedeți ce a răspuns la aceleași întrebări o tânără ungheneancă, mai puțin optimistă, Liuba Tofan https://www.expresul.md/2018/09/13/de-vorba-cu-tinerii-despre-tineri-liuba-tofan-ce-facem-cu-pesimismul-tinerilor-nostri-care-se-acutizeaza-pe-an-ce-trece-provocandu-le-indiferenta-fata-de-viitorul-lor/
Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *