Spitalul raional din Călărași va plăti despăgubire 50 mii lei tânărului care a fost schimbat la naștere

Im agine simbol: point.md
Im agine simbol: point.md

Spitalul raional din Călărași va plăti despăgubire în valoare de 50 mii lei unui tânăr care a fost schimbat la naștere. Acesta a fost dat altei femei, care născuse în aceeași seară în aceeași maternitate un băiat. Tânărul a aflat despre greșeală abia la 16 ani, scrie sanatateinfo.md

Cazul a avut loc la 21 aprilie 1992. Mama băiatului, Victoria Bulmaga născuse un copil de 4,300 kg, pe când la externare în acte era indicat că avea doar 3,250 kg şi cu câțiva centimetri mai mic. Ulterior, a fost descoperită o corectare de angajații spitalului și în conținutul documentului eliberat Măriei Spânu, cealaltă mama căreia i-a fost schimbat copilul, în care este indicată greutatea copilului cu o corecție, inițial fiind scris 3,200 kg apoi vizibil corectat în 4,200 kg.

Dintr-o ordonanță a Procuraturii Călărași privind neînceperea urmăririi penale reiese că substituirea copiilor a avut loc din imprudența personalului medical al spitalului. Astfel, Tudor era copilul biologic al familiei Bulmaga, iar celălalt băiat era copilul familiei Spânu.

Copilăria tânărului a fost nefericită din cauza tatălui violent. Acesta își bătea soția, acuzând-o de infidelitate, căci Tudor nu-i semăna nici lui, nici rudelor. După moartea lui, Tudor a plecat în străinătate, fiind respins de rude. De acolo a fost sunat de adevărata lui familie – Bulmaga. Aceștia din urmă au început să-și pună mai multe întrebări când i-au făcut pașaportul copilului și au depistat că grupa de sânge nu coincide, așa că au căutat mai multe informații la spital. Au aflat despre eroare după ce au solicitat informații despre copiii care s-au născut în aceeași zi la aceeași maternitate.
Mai multe seturi de teste, printre care și unul ADN făcut la Londra, a confirmat substituția de copii. Lucrătorii medicali au negat atunci orice posibilitate de substituție, apoi au dat vina pe părinți, precum că aceștia ar fi fost interesați în schimbarea copiilor. 
Deși instanțele naționale au stabilit că substituția de copii a avut loc din cauza neglijenței personalului medical, tânărul s-a ales cu o despăgubire de numai 50.000 de lei, deși a solicitat 300.000 de mii, pentru daunele morale care i-au fost cauzate. Totuși, judecătorii au considerat că suma cerută de el nu este justificată. Acesta însă a pierdut orice șansă să i se mai facă dreptate, după ce a încălcat termenul în care putea depune recurs. Întârzierea a fost esențială, de peste doi ani. Acesta a explicat instanței că a plecat în Federația Rusă, unde a avut probleme cu legea și nu a putut reveni în țară.
Curtea Supremă de Justiție a reținut că dreptul de acces la instanțe nu este absolut, existând limitări, cum ar fi în acest caz respectare termenelor, iar toate procedurile din sistemul de drept național trebuie respectate. Încheierea este irevocabilă.
Anterior, tânărul a declarat pentru aceeași sursă că nu vrea să-și amintească despre această tragedie și să nu este gata să-și spună povestea. Totuși, acesta a menționat despre o plângere depusă la CEDO. Dosare pe rol au fost depuse și de părinții acestuia biologici, care sunt decedați acum, conform materialelor instanței.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *