Igor Munteanu, costulenean faimos vorbește despre casa lui
Igor MUNTEANU este președintele Consiliului de administrație al IDIS (Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale) ”Viitorul”. Doctor în drept public
S-a născut la 10 august 1965. A fost analist politic independent la Radio Europa Liberă (RFERL); fost consilier politic al primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Fost ambasador în Statele Unite ale Americii (septembrie 2010 – iunie 2015), Canada (februarie 2011 – martie 2013) și Mexic (2010-2015).
Și dânsul este originar din satul Costuleni, raionul Ungheni. Și-a făcut un nume și reprezintă, la ora actuală nu doar mândria satului natal și a raionului, ci și a Republicii Moldova.
De ce totuși, a rămas acasă și nu a profitat de oportunitățile pe care le-a avut în străinătate? Cum vede și ce-și dorește pentru Republica Moldova?
Ați avut posibilitatea să rămâneți în străinătate, să vă faceți acolo o carieră frumoasă. Totuși, ați ales să reveniți acasă. De ce?
Pentru că am obligații față de oamenii care m-au crescut. Părinții mei au decedat, dar obligațiile rămân și cred că e de datoria unui intelectual, atunci când lucrurile sunt mai complicate în țara pe care o consideră patrie, să nu se gândească doar la propriul interes, ci să se apropie de oamenii care au încărcătură etică și care au suficientă competență că creeze condițiile necesare pentru ca țara asta să se dezvolte.
Noi avem o problemă în acest moment, e un fel de stagnare a dezvoltării democratice, datorită unui factor care se cheamă oligarhizarea institușiilor de stat în Republica Moldova. Și această problemă poate fi rezolvată prin unitate și solidaritate cetățenească. Împreună putem să facem mai multe lucruri, creînd încredere națională în interiorul acestei țări.
Cum ați descrie Republica Moldova de azi?
E ca o casă devastată, o casă în care au intrat infractorii, au spart geamurile și acum capturează bunurile care nu le aparțin. Din păcate, aceeași senzație este împărtășită de mulți dintre prietenii noștri din străinătate, partenerii de dezvoltare. Avem datoria să recuperăm căderea democratică la care asistăm, să instalăm instituții credibile, un parlament care să fie valoros, să ia în serios conceptul de stat democratic și constituțional și să ajungem în momentul în care toate elementele care au capturat statul, băncile, banii din bugetul public să fie condamnate pentru infracțiunile pe care le-au comis. Altfel nu vom avea ce să le spunem copiilor și nepoților noștri. Trebuie să ne gândim la generația care va veni. Avem foarte multe lucruri de făcut în următoarele luni.
Dacă ați lucra, spre exemplu, într-o agenție de turism, cum ați descrie Republica Moldova, ca să atrageți aici turiștii?
Agențiile noastre prosperă în momentul acesta, pentru că multă lume pleacă, inclusiv cu biletele de călătorie, ca să rămână acolo. Eu cred că Republica Moldova poate deveni o bijuterie a Europei, dacă se va curăța de paraziții care au împânzit instituțiile de stat, dacă cetățenii vor avea suficient curaj să aleagă rațional și conștient și nu după sacii de orez care se vor împărți foarte curând prin satele noastre.
Și în final, o adresare către ungheneni.
Eu am multă apreciere pentru populația acestui raion, pentru că sunt oameni demni, care nu s-au lăsat sub cizma infractorilor, a regimurilor, nici în timpul URSS-ului, nici după. Întotdeauna au manifestat curaj și trezire cetățenească și ar fi bine să se lase inspirați acum de prevederile constituționale că fiecare dintre noi reprezintă ființe libere, demne, care au toate libertățile și drepturile cetățenești, ce nu pot fi arondate unor grupuri oligarhice. Trebuie să-și aducă aminte de asta și atunci se va porni recuperarea democrației și a statului de drept, ca apoi să putem ajunge la bunăstarea pe care ei o merită.
Lasă un răspuns